Nakon šuge u Bijelom Polju, još jedna teška bolest - lajšmanioza

Prema procjenama, u gradu ima oko 3.000 pasa lutalica, a na tijelima oboljelih su vidljive rane.
320 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2011. 08:29h

Među psima lutalicama u Bijelom Polju, pored šuge, pojavila se i lajšmanioza. Veterinari upozoravaju da je riječ o teškoj bolesti životinja koja se lako može prenijeti na ljude, a grad ni poslije desetak dana od pojave šuge nema rješenje za njih.

Ima samo planove, ali ne i novca da ih sprovede.

Građani i veterinarske službe apeluju da se problem hitno rješava i što prije izgradi azil za napuštene životinje kojih je na ulicama, u dvorištima škola, bolnice i parkovima sve više.

Prema procjenama, ima ih oko 3.000, a na tijelima oboljelih su vidljive rane

Prema procjenama, ima ih oko 3.000, a na tijelima oboljelih su vidljive rane.

Vlasnik veterinarske ambulante „Grandov“, doktor Nikola Grandov potvrdio je juče „Vijestima“ da su primijećene te dvije bolesti kod pasa lutalica, te da postoji bojazan da se one prenesu na ljude.

“Lajšmanioza je za pse izrazito teška bolest. Ona se manifestuje promjenama na koži i glavi i unutrašnjim organima pasa. S obzirom na to da se broj lutalica sa simptomima tih bolesti svakodnevno povećava, potrebno je što hitnije reagovati, jer nijesmo u mogućnosti da ih uhvatimo i pregledamo bez adekvatne službe - azila”, kazao je dr Grandov.

On je dodao da je pojava i šugavosti i lajšmanioze jasan signal da se što prije mora otvoriti azil i psi staviti u kontrolisane uslove u kojima bi dobili adekvatan medicinski tretman.

“U tom slučaju životinje bi mogle da budu adekvatno vaksinicane i prekinuo bi se lanac širenja zaraznih bolesti. Takođe, bila bi smanjena i šteta koju psi nanose stočarima, a prioritet je da se osigura bezbjednost građana, posebno djece”, savjetovao je dr Grandov.

Obradović: Situacija u gradu je ozbiljna

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović potvrdio je juče „Vijestima“ da je situacija u gradu ozbiljna kada je riječ o psima lutalicama.

“Problem je evidentan i moramo ga rješavati, a u međuvremenu, dok ne otvorimo azil, jedno od rješenja je mogućnost da te pse smjestimo privremno u druge azile. U tom slučaju Komunalno preduzeće bi privremeno formiralo šintersku službu za hvatanje pasa lutalica i dalju distribuciju prema azilima koji pokažu interesovanje za prihvat. U tom pravcu očekujemo razumijevanje i pomoć i od nadležnih državnih institucija”, kazao je Obradović.

Potpredsjednik Opštine Radovan Obradović potvrdio je juče „Vijestima“ da je situacija u gradu ozbiljna kada je riječ o psima lutalicama

Nije precizirao da li se tim povodom već vode neki konretniji pregovori sa opštinama u kojima azili postoje.

Skloništa za prihvat napuštenih životinja za sada imaju Podgorica i Kotor, a inicijative za otvaranjem pokrenute su u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori.

Obradović je ponovio da će nastojati da putem izmjene budžeta javnih radova za ovu godinu opredijele oko 100.000 eura za izgradnju azila, a očekuje da taj posao bude završen do jeseni.

Galerija

Bonus video: