Kosovari raseljenici u Baru traže dom i prijete da će se zapaliti

Rješenje o iseljenju donio je Osnovni sud Bar, prema tužbi Božidara Gvozdenovića, koji je novi vlasnik objekta.
69 pregleda 0 komentar(a)
Raseljenici Bar, Foto: Radomir Petrić
Raseljenici Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 13.06.2011. 17:05h

Porodice kosovskih raseljenika Bulatović, Pešović i Kukalj poručile su da ne namjeravaju da napuste odmaralište “Vila Gordana” u Sutomoru “jer nemaju gdje da odu”.

Pri tom, najavili su da će se “politi benzinom i zapaliti u slučaju da sudski izvršitelji ponovo pokušaju da ih isele iz 'Gordane', kao što su neuspješno uradili prošlog petka”.

Rješenje o iseljenju donio je Osnovni sud Bar, prema tužbi Božidara Gvozdenovića, koji je novi vlasnik objekta.

“Mi više nemamo šta drugo da izgubimo sem života. Protjerani smo sa svojih ognjišta, imovina na Kosovu nam je ili spaljena ili oteta, poniženi smo. Znamo da novi vlasnik ima pravo da raspolaže svojom imovinom, ali država i međunarodne organizacije imaju obavezu da nam obezbijede uslove za elementarnu egzistenciju. Neka ljudi iz EU dođu da vide gdje i kako živimo, prije nego što ne napravimo nešto sebi”, kazali su nevoljnici.

Oni su se prošlog petka zaključali u sobe koje koriste u “Gordani” i nijesu htjeli da izađu. Te prostorije koriste otkako su iseljeni iz pređašnjeg smještaja, u odmaralištu „Partizanski put“, takođe u Sutomoru.

“Novo iseljenje zakazano je za 20. jun i biće sprovedeno uz asistenciju policije, vatrogasaca, hitne pomoći i službe socijalnog rada.

U 'Gordani' je bilo osam porodica od kojih su pet dobrovoljno izašle”, rekao je juče „Vijestima“ predsjednik Osnovnog suda Bar Goran Šćepanović.

Prema saznanjima „Vijesti“, Zavod za zbrinjavanje izbjeglica osim jednokratne finansijske pomoći za te tri porodice traži i alternativni smještaj.

Branislav Laban, predsjednik raseljeničkog udruženja „Kosmet“, informisao je o njihovim mukama „sve državne resorne institucije“, a pravna služba „Kosmeta“ stavljena im je na raspolaganje.

Bonus video: