da se djeca druže

Počeo upis djece u podgoričke vrtiće: Mjesta ima za 3.587 mališana

Iako sam djecu mogla ostaviti kod babe i djeda ipak smo se odlučili da je vrtić bolje rješenje jer djeca stiču od malena naviku da se druže
0 komentar(a)
vrtić, upis, Foto: Vesko Belojević
vrtić, upis, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.02.2019. 10:52h

Konkurs za upis djece svih uzrasta u vrtiće Javne predškolske ustanove "Ljubica Popović" i "Đina Vrbica" počeo je danas, a trajaće do 27. juna.

Kapacitet vrtića za ovogodišnji upis djece JUP “Ljubica Popović” biće 1.723 djece, od čega 502 za jaslenski a ostalih 1.221 za vrtićki uzrast.

U ustanovi "Đina Vrbica" mogu se upisati djeca uzrasta do jedne godine jaslenski uzrast i djeca od tri godine odnosno vrtićki uzrast.

Konkursom je predviđeno 1.864 mjesta za upis djece, od čega 366 za jaslice, a prijave će se primati svakog radnog dana od osam do 13 časova.

Sanja Laban PR “Ljubica Popović” kazala je da roditelji da bi upisali dijete moraju priiložiti izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o zaposlenosti oba roditelja dok će korisnici materijalne pomoći morati da dostave i potvrdu iz socijalnog formular koji se uzima u vrtiću.

"Za djecu koja se upisuju prvi put upis će se obavljati na šalteru Upravne zgrade "Ljubica Popović" dok će se za ostalu upis vršiti u ostalim vaspitnim jedinicama. Za djecu koja su ranije bila polaznici vrtića potrebno je dostaviti izvod iz matične knjige rođenih", kazala je Laban.

Djeca idu u vrtić da bi se družila

Tanja Belojević kazala je da je upisala drugo dijete u jaslenskom uzrastu više zbog njega nego zbog potrebe.

"Dijete od tri godine već je polaznik vrtića, a danas sam došla da upišem i drugo koje ima godinu i po. Iako su mali razlozi za upis nije potreba već želim da se što više druže sa drugom djecom ne bi li stekli naviku da dijele i daju a vaspitačice su odlične tako da će dosta i naučiti", kazala je Belojević.

Vesna Vukašinović Pešić majka takođe dvoje djece kazala je da su i njeni razlozi za upis djece više da bi se socijalizovali nego potreba zbog posla.

Iako sam djecu mogla ostaviti kod babe i djeda ipak smo se odlučili da je vrtić bolje rješenje jer djeca stiču od malena naviku da se druže

Tokom ljeta radiće dežurni vrtići, a oni će biti određeni naknadno nakon sprovođenja ankete kojom će odrediti broj zainteresovanih roditelja.

U Tuzima i Matagužima upis do 25. avgusta

Marijana Vukićević dipl. psiholog i stručni saradnik JPU „Đina Vrbica“ kazala je da će se djeca koja se prvi put upisuju u jaslice ili vrtić upisivati u vaspitnoj jedinici „Poletarac“ u Uliciu Radosava Burića, na Zabjelu. Upis za ostalu djecu vršiće se u vaspitnim jedinicama u kojima će dijete nadalje boraviti.

"Tri dana nakon isteka roka za prijavu, biće objavljeno obavještenje o rezultatima upisa, na oglasnim tablama svih vaspitnih jedinica. Sklapanje ugovora će biti u vaspitnim jedinicama, u periodu od prvog do 12. jula.

Kada je u pitanju dokumentacija za upis roditelji su obavezni da prilože izvod iz matične knjige rođenih djeteta, potvrdu o zaposlenju odnosno potvrdu iz Zavoda za zapošljavanje u slučaju da roditelj nije zaposlen. Ukoliko je roditelj na redovnom školovanju, penzioner, ili korisnik MOP-a, potrebno je da to potvrdi adekvatnom dokumentacijom.

Uz navedeno, roditelj je u obavezi da dostavi popunjenu prijavu, koju može preuzeti u vaspitnoj jedinici u kojoj se upis obavlja. Kada su u pitanju vaspitna jedinica „Dječija radost“ u Tuzima i vaspitna jedinica „Suncokret“ u Matagužima, upis će se vršiti od 25. avgusta", kazala je Vukićević.