Amfilohije optužio MUP i Brajovića za nezapamćeno nasilje

Mitropolit je naglasio da „takvog nasilja nije bilo bi u vrijeme tursko, ni u vrijeme mletačko, ni u vrijeme austro-ugarsko, ni u vrijeme nacista, ni u vrijeme komunista“.
123 pregleda 0 komentar(a)
litija Budva, Foto: Vuk Lajović
litija Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.06.2011. 08:34h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da se u proteklih mjesec dana u Crnoj Gori odvija „svojevrsno nasilje nad sveštenstvom koje sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa ministrom Ivanom Brajovićem.

Nakon što je MUP saopštio da nekoliko sveštenika Mitropolije u Crnoj Gori nijesu imali dokumenta za boravak, u prvi plan je izbio problem da gotovo četvrtina sveštenstva i monaštva, kako je „Vijestima“ potvrđeno, nema riješen status, odnosno da nemaju ni državljanstvo ni dozvole za stalni boravak.

"Taj odnos prema jednom dijelu našeg sveštenstva i monaštva i prijetnja da im se ne dozvoljava boravak, započeo je od vremena od kad je Brajović postao ministar unutrašnjih poslova i od kad, naročito u Podgorici, radi neka Dapčevićka (Ljiljana, načelnica u MUP-u), koja drži u svojoj kancelariji sliku Dedeića (Mihaila, mitropolita CPC). Na tom principu, očevidno, oni vrše nasilje nezapamćeno u istoriji Crne Gore nad sveštenstvom i monaštvom pravoslavne crkve", istakao je mitropolit Amfilohije u izjavi za „Vijesti“ u Budvi, gdje je boravio povodom Trojičin dana, slave grada.

Mitropolit je naglasio da „takvog nasilja nije bilo bi u vrijeme tursko, ni u vrijeme mletačko, ni u vrijeme austro-ugarsko, ni u vrijeme nacista, ni u vrijeme komunista“.

"To je prvi put u istoriji da inspektori policije prestravljaju monahe, monahinje i sveštenike, obilazeći manastire posljednjih mjesec dana. Bukvalno ih prestravljuju, upadajući, prijeteći im da će biti izbačeni, naročito ti koji nijesu regulisali boravak u Crnoj Gori. Među njima ima monaha i sveštenika iz Rusije, Sirije, BiH, Srbije. To je nešto neshvatljivo i neprihvatljivo", istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim riječima kada „oni ne bi htjeli da se prijavljuju i traže boravak saglasno zakonu, onda bi policija imala pravo da to radi“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: