U NAŠIM VODAMA

Uspješno završena vojna vježba "Adrion 11 Lajveks"

U „Adrionu“ su pored dva naša učestvovali i brodovi pet zemalja NATO pakta- Albanije, Hrvatske, Grčke, Slovenije i Italije
0 komentar(a)
vojna vježba, Foto: Anto Baković
vojna vježba, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 10.06.2011. 11:36h

Pokaznom vježbom specijalnih snaga VCG u lučkom akvatorijumu, u Baru je zvanično zatvorena petodnevna međunarodna pomorska vježba u našim teritorijalnim vodama “Adrion 11 Lajveks”, najveća do sada organizovana u Crnoj Gori.

U sklopu „DV Dej“-a sa praćenjem vježbe za komandante mornarica zemalja učesnica i za medije, naši podvodni diverzanti demonstrirali su obučenost u oslobađanju zatočenog broda.

Komandant Mornarice VCG kapetan bojnog broda Rajko Bulatović kazao je da je “Adrion” u potpunosti uspio, te da su za organizaciju i realizaciju vježbe crnogorski oficiri dobili najveće ocjene od svojih kolega iz zemalja NATO pakta.

Načelnik Generalštaba VCG viceadmiral Dragan Samardžić odao je priznanje pripadnicima VCG na realizaciji složene vježbe.

"Na našem putu evroatlanantskih integracija i u NATO, bitno je da imamo ovako uspješno izvedene vježbe, nadam se da ćemo ubrzo biti u NATO. Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori izvodi ovakva vježba po svim NATO standardima i u ovakvom obimu pod našim rukovodstvom, a značajna je i po doprinosu regionalnoj saradnji i unapređenju pomorske bezbjednosti", rekao je viceadmiral Samardžić.

Nema problema sa Hrvatskom

Na pitanje “Vijesti” kao ocjenjuje navode hrvatskih medija o brodovima Mornarice VCG koji su nastupili na vježbi, viceadmiral je rekao da je na nedavnom sastanku sa najvišim oficirima Hrvatske vojske konsatovano da nema pitanja koja opterećuju saradnju vojski Crne Gore i Hrvatske, te da će sva eventualna sporna pitanja biti razmatrana kroz proces sukcesije.

U „Adrionu“ su pored dva naša učestvovali i brodovi pet zemalja NATO pakta- Albanije, Hrvatske, Grčke, Slovenije i Italije.

Od početka sedmice do danas, brodovi su uvježbavali NATO procedure u komuniciranu, različitim situacijama na otvorenom moru, a bili su bazirani i u Tivtu .