Crna Gora ugled Mornarice brani brodovima ukradenim Hrvatskoj

“Vijesti” su tim povodom kontaktirale Ministarstvo odbrane, odakle je saopšteno da ne mogu da odgovore na pitanja, jer ministar Boro Vučinić nije bio tu.
278 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 08:02h

Na međunarodnoj pomorskoj vježbi “Adrion Livex” u Baru, čiji je završetak planiran za danas, crnogorska mornarica predstavila se patrolnim brodom P-34, koji je navodno otet 1991. godine iz hrvatske ratne luke Lora.

Na internet stranici “Slobodne Dalmacije”, pojašnjava se da je “ugled” crnogorske mornarice branio nekadašnji razarač “Pula” (V PBR-34).

'Pula' i 'Orada' oteti su 1991. iz ratne luke Lora, gdje im je, prema Flotnoj listi JRM-a, bio matični vez

“Vijesti” su tim povodom kontaktirale Ministarstvo odbrane, odakle je saopšteno da ne mogu da odgovore na pitanja, jer ministar Boro Vučinić nije bio tu.

“Pučinski remorker P-41 je, doznajemo, bivša 'Orada' iz Pomorskog odreda za spasavanje koji je imao bazu u Divuljama pokraj Trogira. 'Pula' i 'Orada' oteti su 1991. iz ratne luke Lora, gdje im je, prema Flotnoj listi JRM-a, bio matični vez”, piše Slobodna Dalmacija.

Crna Gora je, kako se navodi, ukrala ratne brodove, a sada će ti istim brodovi iz Lore učestvovati na istoj vježbi sa brodovima HRM-a.

P34 ili razarač "Pula"

To je, prema riječima novinara SD, nezabilježena praksa u savremenoj istoriji pomorskih vježbi, tim prije što je riječ o punopravnim članicama i skorim članicama NATO-a.

Vježba se završava danas

Petodnevna međunarodna pomorska vježba u crnogorskim teritorijalnim vodama “Adrion 11 Lajveks”, okončaće se danas takozvanim „DV Dejom“ sa praćenjem vježbe za komandante mornarica i medije unutar lučkog akvatorijuma u Baru.

U vježbi učestvuje po jedan brod zemalja Jadransko-jonske regije koje su sve članice NATO- Albanije, Hrvatske i Grčke, Slovenije i Italije, a Mornarica VCG učestvuje sa dva broda.

Prethodna dva dana, brodovi su uvježbavali NATO procedure u različitim situacijama na otvorenom moru, a bili su bazirani u Tivtu odakle su se u toku jučerašnjeg dana vratili u Bar.

“Ova vježba je od ogromnog značaja za Crnu Goru. Na našem evroatlantskom putu ova regionalna saradnja je najbolja preporuka. Nastupali smo na ADRIONU prethodnih pet godina, ovo je i obilježavanje pet godina nezavisnosti Crne Gore, 2006. naš brod je otišao na vježbu u Italiju pod zastavom državne zajednice, a vratio se pod zastavom Crne Gore.

Sve strane zemlje učesnice su u NATO, vježba se izvodi u potpunosti po NATO standardima i procedurama, ovo je prilika da pokažemo našu spremnost da se i naši partneri uvjere da smo spremni da odgovorimo na sve izazove “, kazao je ministar odbrane Boro Vučinić.

Tom prilikom komandant Mornarice VCG kapetan bojnog broda Rajko Bulatović kazao je da je ovo prva vježba koju naša Mornarica samostalno organizuje u okviru ADRION LIVEX .

Povodom učešća slovenačkog patrolnog broda “Triglav” na vježbi, ambasador Slovenije u Crnoj Gori Jernej Videtič priredio je u Baru prijem na kojem je najavio da će saradnja mornarica dviju država biti nastavljena.

“Na jesen ćemo poslati brod u Crnu Goru, kao i naše ronioce koji će se obučavati ovdje sa svojim crnogorskim kolegama”, rekao je slovenački diplomata.

Traže "Jadran", MiG 21 i novac

”Hrvatska, odnosno Ministarstvo obrane, vezano uz sukcesiju vojne imovine ima zauzeto stajalište da potražujemo školski brod ‘Jadran’ te zrakoplov MiG 21, kojim je Rudolf Perišin preletio u Austriju, dok se za sve ostale otuđene vrijednosti traži financijska protuvrijednost, pa tako i za plovne objekte iz Lore.

Vježba u kojoj sudjeluje hrvatski brod međunarodnog je karaktera te bi nesudjelovanje u njoj imalo negativan učinak na naše regionalne aktivnosti, a sudjelovanje na vježbi ne prejudicira bilo kakvo rješenje vezano uz otuđene plovne objekte iz Lore”, izjasnili su se u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, prenosi Slobodna Dalmacija.

Galerija

Bonus video: