Ribar iz Budve uhvatio "carsku iglicu" koja nastanjuje Atlantik

Boljević je ulovljenu ribu donio u kotorski Institut za biologiju mora, ciji stručnjaci su uzeli svih 30 morsko-metrijskih karakteristika
117 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 14:09h

Ribar Mirko Boljević iz Budve ulovio je izuzetno rijetku vrstu ribe, takozvanu carsku iglicu, koja je, osim u vodama Atlanktika, posljednjih godina primijećena oko obala Maroka, odnosno u zapadnom dijelu Mediterana.

Riba je ulovljena na dubini od pet metara, u blizini ostrva Sveti Nikola u Budvi.

Boljević je ulovljenu ribu donio u kotorski Institut za biologiju mora, ciji stručnjaci su uzeli svih 30 morsko-metrijskih karakteristika.

Direktor Instituta za biologiju mora, dr Aleksandar Joksimović, kazao je “Vijestima” da je Boljević tu vrstu ribu ulovio 17. juna 2007. godine na istoj lokaciji, ali da je tada nije donio u Institit, tako da nijesu imali naučne dokaze.

“Riba je dugačka 1,08 metara, teška oko jedan kilogram. U pitanju je zrela ženka koja je imala oko 300 grama ikre i pretpostavlja se da su sa njom i drugi primjerci oba pola, što znači da će ova vrsta ribe polako naseliti Crnogorsko primorje. Nalaz ćemo proslijediti profesoru Jakovu Dulčiću sa splitskog instituta, koji će biti objavljen u naučnom časopisu koji se bavi ovom problematikom”, kazao je Joksimović i dodao da je carska iglica izuzetno dobrog kvaliteta.

Galerija

Bonus video: