Generalni direktor RTCG u kafu gledao hoće li mu se smanjiti plata

Usvajanju Pravilnika prethodio je verbalni sukob nekolicine članova tog tijela
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 18:29h

Generalni direktor RTCG Branko Vojičić nije otkrio da li je gatanjem u kafu “otkrio” da će članovi Savjeta te medijske kuće, nakon tri mjeseca, usvojiti Pravilnik o zaradama, ali je to učinjeno uprkos njegovom protivljenju.

Pravilnik je, međutim, podržan samo u načelu, a predstavnici Savjeta dogovorili su se da ustavnost tog akta provjere u Ministarstvu rada i Sekretarijatu za zakonodavstvo.

Usvajanju Pravilnika prethodio je verbalni sukob nekolicine članova tog tijela, tokom kojeg je predlagač i predsjednik Savjeta Duško Simonović čak upozoravao da će podnijeti ostavku ako sjednica ponovo ne bude održana.

Vojičić je ponovio da se oštro protivi tom predlogu, istakavši da neće pristati da potpiše novi ugovor i po cijenu da bude smijenjen

Nakon desetominutnih konsultacija iza zatvorenih vrata i burne rasprave, na momente galame i svađe koju su čuli predstavnici medija, postignut je konsezus da se u načelu podrži Pravilnik, koji, između ostalog, predviđa značajno smanjenje Vojičićeve zarade.

Namjera Savjeta je da se sa Vojičićem potpiše aneks postojećeg ugovora o radu u roku od 30 dana, kojim bi zarađivao oko 1.000 eura manje nego sada. Generalni direktor RTCG Komisiji za sprječavanje konflikta interesa prijavio je da mjesečno zarađuje 3.630 eura.

On je ponovio da se oštro protivi tom predlogu, istakavši da neće pristati da potpiše novi ugovor i po cijenu da bude smijenjen.

Okrenuo šoljicu i čekao epilog

Pravilnikom je predviđeno i nagrađivanje zaposlenih, kroz takozvane varijabile, ali je nakon sugestija nekoliko članova Savjeta, prije svih Veselina Vujanovića, zaključeno da to treba definisati kroz povećanje koeficijenata.

“Meni je teško jer nijesam jutros preko 'Vijesti' dobio zaključke današnje sjednice"

Član Savjeta Goran Đurović istakao je da se varijabile nezakonito isplaćuju i da se to mora prekinuti.

Vojičić se protivio usvajanju Pravilnika, a u jednom trenutku je i okrenuo praznu šoljicu od kafe da bi vidio epilog rasprave.

“Meni je teško jer nijesam jutros preko 'Vijesti' dobio zaključke današnje sjednice. Pravilnik ne možemo usvojiti ako ga ja (menadžent) ne predložim”, kazao je Vojičić, ocijenivši da Savjet uopšte nije nadležan da usvaja Pravilnik.

Simonović je podsjetio Vojičića da je Savjet ranije odbio da usvoji dva pravilnika o zaradama koje je predložio upravo menadžment.

Bliski stavovi Novog sindikata i Vojičića

Nakon što je većina članova Savjeta ocijenila da nema prepreka za usvajanje Pravilnika, postignuto je solomonsko rješenje – Vojičić je rekao da je saglasan da se o dokumentu raspravlja kao da ga je predložio menadžent RTCG, a ne Simonović.

Sjednici nijesu prisustovali predstavnici reperzentativnog Sindikata, iako su, kako je istakao Simonović, uredno pozvani

Sjednicu obilježili su i bliski stavovi Novog sindikata i Vojičića o Pravilniku, što su članovi Savjeta u nekoliko navrata ironično komentarisali. Nereprezentativni Sindikat RTCG i Vojičić trenutno vode brojne sudske procese.

Predstavnica Novog sindikata Mira Popović ocijenila je da Pravilnik nije u skladu sa Kolektivnom ugovorom, upozorivši da članovi Savjeta snose istu odgovornost kao i Vojičić zbog nezakonite isplate varijabila.

Sjednici nijesu prisustovali predstavnici reperzentativnog Sindikata, iako su, kako je istakao Simonović, uredno pozvani.

Savjet je zaključio da sadržina u načelu usvojenog teksta bude osnova novog kolektivnog ugovora i(li) Pravilnika.

Neizvjesno je, međutim, kakva će biti finalna verzija, niti kada će Pravilnik stupiti na snagu, s obzirom da Savjet tek treba da dobije zeleno svjetlo Ministarstva rada i Sekretarijata za zakonodavstvo, ali i mišljenje Sindikata RTCG.

"Radojka, pozovi ove iz bunkera"

Uprkos bliskim stavovima sa Novim sindikatom o Pravilniku, Vojičić je na početku sjednice napustio salu, kada je za stolom ugledao predstavnicu Novog sindikata Miru Popović.

Nakon što se i direktor Radija Budimir Raičević pobunio što je Popović pozvana na sjednicu, Simonović je upozorio da će dati ostavku ako se sjednica ne održi, a potom dao desetominutnu pauzu.

“Da li da mu počaljem pismeni ili usmeni zahtjev”, prokomentarisao je Simonović

Umjesto smirivanja tenzija, došlo je do žučne prepirke, a Simonovića su, kako je “Vijestima” potvrdilo više izvora, članovi Savjeta nekako ubijedili da ne napušta sjednicu. Sjednica je nastavljena nakon 15-ak minuta, bez prisustva Vojičića, Raičevića i finansijskog direktora RTCG Miodraga Vučinića.

Popović je saopštila stav Novog sindikata o usvajanju Pravilnika, a potom napustila sjednicu. Direkori su se onda vratili u salu.

“Hoćemo li ove iz bunkera aktivirati? Hajde Radojka (Rutović, direktorica TVCG) pozovi ih, molim te. Prošla je opasnost”, kazao je vidno ljuti Simonović.

Rutović, međutim, nije uspjela da ubijedi Vojičića da dođe, jer je generalni direktor zahtijevao službeni poziv.

“Da li da mu počaljem pismeni ili usmeni zahtjev”, prokomentarisao je Simonović, zamolivši sekretaricu Savjeta da službeno pozove Vojičića.

Galerija

Bonus video: