Radnici bjelopoljske "Lenke" ni nakon 10 dana ne prekidaju štrajk glađu

Radnici su kazali da je tokom noći ponovo pozlilo koleginici Stani Gojačanin te su ljekari morali da intervenišu.
65 pregleda 0 komentar(a)
radnice Lenke, Foto: Beća Čoković
radnice Lenke, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 08.06.2011. 16:50h

Osam radnika bjelopoljske fabrike obuće“Lenka“ sinoć su devetu noć prenoćili na platou ispred Opštine u nastojanju da se riješi njihov socijalni program.

Radnici su kazali da je tokom noći ponovo pozlilo koleginici Stani Gojačanin te su ljekari morali da intervenišu. Takođe su naveli da ih redovno obilaze Komunalni inspektori i kontrolišu da nemaju stvari i predmete za sjedenje koje bi oduzeli.

Predstavnica radnika Mevluda Kasumovioć saopštila je da su uputili dopis Uniji slobodnih sindikata – Srđi Kekoviću kojim obavještavaju da su više od 5 mjeseci prekinuli „svu saradnju“ sa SSCG.

"Tražimo i želimo da se maksimalno i što hitnije uključite jer nam je pomoć vaše pravne logistike više nego potrebno", navodi se u dopisu

"Kako naša sindikalna borba traje 2 godine i 8 mjeseci sada nam je jasno da su nas partneri u pregovorima samo zagovarali ili su možda bili nemoćni.Više od 5 mjeseci od tog sindikata nijesmo imali kontakta niti poziva. Sa njima nećemo i ne želimo da nastavimo saradnju. Ni nama kodeks časti ne dozvoljava da molimo jer smatramo da je SSCG institucija za zaštitu radničkih prava - navodi se u dopisu.

Dodaje se da je već uspostavljen kontakt sa Kekovićem i predstavnikom Unije slobodnih sindikata u Bijelom Polju i iskazuju zahvalnost na solidarnoj podršci.

"Tražimo i želimo da se maksimalno i što hitnije uključite jer nam je pomoć vaše pravne logistike više nego potrebno", navodi se u dopisu.

Krgović posjetio radnike

Radnike “Lenke“ je ispred Opštine ponovo posjetio predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Bogdan Krgović i članovi Milan Ljujić i Vanja Obradović. Krgović je rekao da nije trebalo da dođe do štrajka jer radnici time uništavaju zdravlje.

"Mora se naći rješenje za njih i očekujemo da će se to što hitnije i riješiti. Probleme u preduzećima treba blagovremeno rješavati i nikako ne treba dozvoljavati da oni eskaliraju pa da se „na vrat na nos rješavaju“, kazao je Krgović i dodao da su i ranije upozoravali na situaciju u „Lenki“.

Radnici su zahvalili Krgoviću na osvježavajućim napitcima od prethodnog dana i ponovili da nemaju primjedbi na njegov odnos prema rješavanju njihovog problema.

Načelnik Komunalne policije Duško Veličković kazao je „Vijestima“ da njegovi službenici obavljaju nadzor shodno Zakonu o Komunalnoj djelatnosti i Odluci o komunalnom redu SO.

"Ne mogu se ostavljati stvari na javnim površinama jer je to suprotno Zakonu te ne stoji tvrdna radnika da ih inspektori permanentno uznemiravaju", kazao je Veličković.

Bonus video: