Roditelji djece sa teškim smetnjama ne mogu u prijevremenu penziju

Glasajući protiv tog predloga, Zoran Jelić (DPS) kazao je da treba pomagati djecu, a ne roditelje.
0 komentar(a)
ODbor za zdravstvo, Foto: Arhiva Vijesti
ODbor za zdravstvo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.06.2011. 08:12h

Članovi odbora za zdravstvo iz Demokratske partije socijalista odbili su juče da podrže amandman koalicionih partnera iz SDP-a, da se jednom od roditelja djece sa teškim smetnjama omogući prijevremeni odlazak u penziju.

Poslanici SDP-a Hidajeta Bajramspahić i Ervin Spahić drugi put su predložili da roditelji djece sa teškim smetnjama imaju pravo na penziju nakon 20 godina staža.

Takav predlog nije bio prihvatljiv ni predlagačima iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Pomoćnik ministra rada Jovo Pajović kazao je da predlagač neće prihvatiti amandman, jer nije poznat nijedan sistem koji ima takvo rješenje: “Njegovo usvajanje dovelo bi do brojnih, sličnih zahtjeva”.

Bajramspahić je odgovorila da takvo rješenje ne zahtijeva veliki novac iz budžeta, jer ima oko 100 roditelja koji zadovoljavaju uslove.

"Količina rada rudara i roditelja te djece, ne može se mjeriti, oni rade 24 sata, 356 dana u godini", kazao je poslanik Nove Emilo Labudović.

Glasajući protiv tog predloga, Zoran Jelić (DPS) kazao je da treba pomagati djecu, a ne roditelje.

"Šta ako im damo penziju, pa roditelj nastrada", pitao je Jelić, i rekao da Evropa insistira na tome da se toj djeci omogući da dođu do nekog stepena rada.

"Napravili smo seminare, u kojima su djeca pravila sjajne suvenire", kazao je Jelić.

Bajramspahić je objasnila da je riječ o djeci sa teškim smetnjama, koja ne mogu da se osposobe za rad, već im je potrebna cjelodnevna njega.

Poslanica SNP-a Nataša Vuković pitala je direktora Zavoda za zapošljavanje Jelića, kako je novac Fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, koji je namijenjen zapošljavanju te kategorije, potrošen prošle godine.

Ona je podsjetila da je prošlogodišnji budžet Fonda bio oko četiri miliona eura, ali da je samo mali dio tog novca utrošen za osobe sa invaliditetom, dok je ostatak vraćen u budžet države.

Jelić je odgovorio da su doprinosi Fonda isključivo namjenski i koriste se samo za zapošljavanje.

"Nijedna organizacija u prošloj godini nije došla sa nekim projektom za zapošljavanje. Projekti koje je Zavod pokrenuo su jedini", rekao je on i dodao da je ostatak novca vraćen u budžet zbog nedovoljnog broja projekata.

Bonus video: