Dokažite da čelnici nijesu osuđivani za korupciju

Državna komisija za javne nabavke naložila Kliničkom centru da revidira odluku kojom je posao usluga fiksne telefonije dodijeljen Telenoru, jer ta kompanija nije ispunila uslove predviđene tenderskom dokumentacijom
131 pregleda 9 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Zorica Kovačević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2018. 13:36h

Klinički centar je ponudu kompanije Telenor za usluge fiksne telefonije označio kao najpovoljniju, iako nijesu dostavili dokaz da čelnici te firme nijesu osuđivani za korupciju, pranje novca i prevare u svojim zemljama.

Zbog toga KC, na čijem je čelu Zorica Kovačević, mora da otkloni nezakonito postupanje tokom tenderske procedure, vrijedne 45.000 eura, i donese novu odluku o najpovoljnijoj ponudi.

To je utvrdila Državna komisija za javne nabavke 23. marta, po žalbi drugog operatora, Crnogorskog Telekoma.

Državna komisija je, nakon žalbe Telekoma, utvrdila da je KC nepotpuno i nepravilno cijenio ispunjenost uslova traženih tenderom.

“...Da zakonski zastupnici ponuđača (Telenor) nijesu pravosnažno osuđivani za neko od krivičnih djela organizovanog kriminala sa elementima korupcije, pranja novca i prevare, te da je na tako utvrđeno činjenično stanje pogrešno primijenio materijalno pravo, kada je pobijenim rješenjem njegovu ponudu ocijenio kao ispravnu”, stoji u odluci komisije.

U obrazloženju odluke stoji da je Telenor u svojoj ponudi dostavio uvjerenja Ministarstva pravde da predsjednik i članovi Odbora direktora, te izvršna direktorka nijesu pravosnažno osuđivani za ta krivična djela na teritoriji Crne Gore.

Međutim, Telenor nije dostavio i uvjerenja nadležnih organa Srbije, Norveške i Danske, iz kojih bi se utvrdilo da li su eventualno Ingeborg Oefsthus, Sandra Štajner, Branka Mitorvić, Nevena Stefanović, Marija Vujanić, Mikkel Frankild Noesgaard, Erlan Birger Netten i Kai Gunnar Gulbransen, u svojim državama osuđivani za koruptivna djela, što su bili dužni da učine.

“Nalaže se da KC u ponovnom postupku otkloni nepravilnost na koju mu je ukazano rješenjem, i da u roku od 15 dana od dana dostavljanja rješenja, donese zakonitu odluku i tome o tome obavijesti Komisiju. Obavezuje se KC da Crnogorskom Telekomu nadoknadi troškove na ime naknade za vođenje postupka u iznosu od 453 eura”, piše u odluci Komisije.

“Vijesti” su nedavno objavile da je KC krajem prošle godine obnovio je ugovor sa Telenorom za usluge mobilne telefonije i preko njega pod povlašćenim uslovima uzeo 30-ak vrijednih mobilnih telefona, od kojih su neki završili kao pokloni javnim funkcionerima.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, radi se o preko 30 aparata, od čega je 20-ak skupocjenih - “ajfon 8”, “samsung S8”, dok je 10-ak srednje klase. Aparati “high performance class”, odnosno posljednje serije “ajfona” i “samsunga”, u specijalizovanim radnjama koštaju između 800 i 1.000 eura, dok je cijena telefona srednje klase do 350 eura.

Iz KC-a su tada odgovorili da 2017. nijesu potrošili ni cent za telefone jer nabavka nije planirana. Tenderom, kojim je obnovljen ugovor sa Telenorom preko paketa koji se plaćaju za međusobnu komunikaciju zaposlenih, mogu da se otplaćuju i telefoni koji se tako dobijaju pod povlašćenim uslovima. Vrijednost javne nabavke je, navedeno je na sajtu Uprave za javne nabavke, 18.771 euro.

VIP kartica je tražio KC tenderom za mobilnu telefoniju.

Radi se o karticama sa povoljnostima tokom razgovora u zemlji i inostranstvu, te sa brzim internetom.

Jedna VIP kartica je sa neograničenim pozivima u državi, SMS porukama i internetom, te besplatnim dolaznim pozivima u inostranstvu. Ostalih 35 kartica su sa neograničenim pozivima u Crnoj Gori, SMS porukama i do 10 GB interneta. Nije poznato kome su ove kartice u KC-u dodijeljene.

Jedan od “ajfona 8”, koji su uz novi ugovor dobili, mendažment KC poklonio je direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Seadu Čirgiću.

Bonus video: