Baranin radio na Dan nezavisnosti, iako je bio na odmoru

Na sudu ćemo zatražiti odbranu svojih prava, jer radimo 250 sati mjesečno", kažu radnici
80 pregleda 0 komentar(a)
benzinska pumpa. bar, ilino, Foto: Anto Baković
benzinska pumpa. bar, ilino, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 06.06.2011. 17:45h

Šestorica radnika barskog preduzeća „Popović petrol“ požalili su se da im poslodavac dvije godine ugrožava radna prava, pa će tražiti zaštitu od suda.

Iako je njihov poslodavac firma "Popović petrol" koja je uzela u zakup „Jugopetrolovu” benzinsku pumpu kod hotela „Prinses“, svi oni i dalje rade puno radno vrijeme na „Jugopetrolovoj“ benzinskoj pumpi u Ilinu, popularnoj „Dvojci“.

"Preko 'Popović petrola' dobijamo plate i doprinose, ali, to su fiksne plate bez noćnog i prekovremenog rada i bez plaćenih praznika”, ispričali su za „Vijesti“ Nikola Milić i Slobodan Mitrović, u svoje i ime svojih kolega Gajuna Dedijera, Neila Muslića, Dragana Popovića i Arsenija Šćekića

Može li pomoćni radnik da drži smjenu i to u drugoj firmi. Ko je nama nadređeni, ko nas kontroliše, kome odgovaramo, pita Milić

“Svi smo zaposleni na ugovore o radu-na određeno vrijeme, a do unazad dvije godine do kad smo bili radnici 'Jugopetrola', takođe smo bili na 'Dvojci' i na određeno vrijeme. Kada je 'Jugopetrol' raskinuo ugovor sa nama, preko „Popović petrola“ nam je ponudio novi ugovor s tim da ostanemo na istim radnim mjestima i mi smo tako faktički ove dvije godine pozajmljeni radnici".

Inspekcija utvrdila prekršaj

Kažu da su prije dvije godine u istom danu dobili rješenje o prekidu radnog angažmana sa „Jugopetrolom“ i rješenje o angažmanu sa „Popović petrolom“ na čijoj pumpi kod hotela od tog dana do danas nijesu radili „nijedan jedini sekund“.

Na njihov poziv 21. maja je na „Dvojku“ došla inspekcija rada koja je konstatovala da je u smjeni radnik koji je prema rješenju trebalo da bude na odmoru.

“Na sudu ćemo zatražiti odbranu svojih prava, jer radimo 250 sati mjesečno", kažu radnici.

Pomoćnici drže smjenu?

Oni navode da im u ugovorima o radu u „Popović-petrolu“ piše da su angažovani kao pomoćni točioci „pa ispada da tri pomoćna radnika drže čitavu smjenu“.

“Može li pomoćni radnik da drži smjenu i to u drugoj firmi. Ko je nama nadređeni, ko nas kontroliše, kome odgovaramo”, pita Milić.

Grupa radnika prošle sedmice išla je u Kotor da sa upravom „Jugopetrola“ pokušaju nagodbu mimo suda, ali, kažu, kako im je generalni direktor samo rekao „da će to njihova pravna služba da riješi i da im on vjeruje“.

U preduzeću „Popović petrol“ na navode radnika „Vijestima“ je rečeno da je riječ o „aneksu ugovora sa Jugopetrolom“, i da treba pitati njih o čemu je riječ.

Iz uprave „Jugopetrola“, i pored najava, odgovor nije stigao od prošlog četvrtka.

Bonus video: