Na uvidu okamenjeni ostaci života od prije 200 miliona godina

"Na prostoru naše opštine je utvrđen veći broj paleontoloških lokaliteta na kojima su očuvani vrlo značajni i zanimljivi fosilni ostaci, na osnovu kojih se mogu rekonstruisati prirodni uslovi i živi svijet koji je živio u ovom dijelu okeana Tetis u mezozojskoj eri od prije 245- 65 miliona godina", saopštili su ovim povodom iz TO Bar
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2018. 12:56h

Pored panoramske i pećinske, Opština Bar će uskoro dobiti i geoturističke rute. Riječ je o projektu „U posjeti prastarom okeanu Tetisu“ koji je TO Bar pokrenula u saradnji sa prof. dr Predragom Đurovićem sa Geografskog fakulteta i prof. dr Draganom Milovanovićem sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, te sa podgoričkim inžinjerima Damjanom Čađenovićem i Novom Radulovićem.

Ovim programom barska turistička ponuda biće obogaćena novim vidom turizma – geoturizmom koji u svijetu bilježi ekspanziju, a kod nas je još u povoju. . Turisti će tako ubrzo biti u prilici da se upoznaju i sa živim svijetom koji je na prostoru opštine Bar postojao prije više stotina miliona godina, i da na osnovu očuvanih tragova fosila “zavire u davni veliki okean Tetis”.

"Na prostoru naše opštine je utvrđen veći broj paleontoloških lokaliteta na kojima su očuvani vrlo značajni i zanimljivi fosilni ostaci, na osnovu kojih se mogu rekonstruisati prirodni uslovi i živi svijet koji je živio u ovom dijelu okeana Tetis u mezozojskoj eri od prije 245- 65 miliona godina", saopštili su ovim povodom iz TO Bar.

Na trasi kružne turističke rute „Između dvije čarobne obale“ izdvojeno je osam reprezentativnih lokaliteta na kojima se mogu vidjeti ostaci živog svijeta koji je obitavao u ovom pradavnom okeanu. To su olitični krečnjaci na lokalitetu Dedići, korali metarskih dimenzija kod Murića, fosilizovani ostaci modrozelenih algi stromatolita kod Štegvaša, koji predstavljaju jednu od najranijih formi života na Zemlji.

Na ovoj geoturističkoj ruti, posjetioci će se još upoznati i sa živim svijetom koralskog grebena iz jurskog perioda starosti od prije 245 do 205 miliona godina, kao i sa muljojedima koji su otkriveni u Limljanima, koji su živjeli prije oko 250 miliona godina u plitkom moru i hranu nalazili u muljevitom dnu. Osim živog svijeta iz daleke prošlosti, posjetioci će se na Sutormanu upoznati sa stijenama nastalim tokom podvodnog vulkanizma, a u dijelu ovog ogromnog okeana čiji su tragovi očuvani na teritoriji Bara, turisti će u Boljevićima vidjeti i ostatke velike delte rijeke koja je postojala u dalekog geološkoj prošlosti-dodaju iz TO Bar.

Detaljniji podaci o “novim” atrakcijama turistima će biti na uvidu na osam velikih bilborda koji će biti postavljeni na ovim reprezentativnim lokacijama. Osim teksutalnih objašnjenja, biće postavljene i paleogeografske karte, fotografije fosila i rekonstrukcija njihovog nekadašnjeg izgleda.

Galerija

Bonus video: