Iz RTCG neće da saopšte koliko su novca potrošili

Iz CGO poručuju da je veoma važno da obaveze koje se odnose na transparentnost rada javnog servisa budu jasno definisane
0 komentar(a)
zgrada RTCG, Foto: Arhiva Vijesti
zgrada RTCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.06.2011. 14:46h

Javni servis netransparentno troši novac poreskih obveznika, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO), ocijenivši da na taj način menadžemnt RTCG “otvara prostor za sumnju u zakonitost sopstvenog rada”.

Istakavši da građani imaju pravo da budu “cjelovito i detaljno” informisani o trošenju njihovog novca, iz CGO su saopštili da je menadžent Javnog servisa odbio da im dostavi informacije o poslovanju, koje “nijesu dostupne na sajtu RTCG niti u drugim javnim dokumentima”.

"Netransparentnost ne doprinosi uspostavljanju povjerenja niti kredibiliteta, kako prema građanima, tako i prema onima od kojih RTCG sada pokušava dobiti različite vrste pomoći”, stoji u saopštenju.

Putovanja i filmovi

Iz Centra su, između ostalih, tražili informacije o broju ugovora za emitovanje filmskog programa i sportskih prenosa u posljednjih nekoliko godina, koliko je RTCG ukupno potrošila za te namjene i spisak poslovnih putovanja zaposlenih u inostranstvo za posljednje dvije godine, uključujući I troškove.

Navodi se da Vlada i Ministarstvo kulture i medija nijesu uvažili preporuke Centra da bi zakonom trebalo definisati da RTCG “mora pokazati veći stepen transparetnosti u svom radu”.

“Što očito ohrabruje rukovodstvo RTCG u krajnje netransparentnom i prema građanima Crne Gore neodgovornom poslovanju", navodi se u saopštenju.

"Možda je i to jedan od razloga što se već nezvanično može čuti da će RTCG u svom finansijskom izvještaju za 2010. iskazati milionski gubitak, a za to neko mora odgovarati".

Iz CGO poručuju da je veoma važno da obaveze koje se odnose na transparentnost rada javnog servisa budu jasno definisane, uz precizne indikatore i izvore verifikacije, ali i uspostavljanje različitih vidova odgovornosti nadležnih u RTCG.

Bonus video: