CGO zabrinut zbog netrasparentnosti poslovanja RTCG

CGO je, kako su naveli, tražio informacije o broju ugovora kojima je RTCG regulisao autorska prava za emitovanje filmskog programa za period od 2006. do 2010. godine.
81 pregleda 0 komentar(a)
Alen Ćuturić, Foto: Facebook
Alen Ćuturić, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.06.2011. 13:05h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zabrinut je zbog netransparentnosti poslovanja Javnog servisa i građani, kao poreski obveznici, imaju pravo da budu detaljno i cjelovito informisani o načinu trošenja novca kojim se Radio-televizija Crne Gore (RTCG) finansira.Alen Čuturić iz CGO je saopštio da je ta organizacija, shodno odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uputila jedan broj zahtjeva menadžmentu i uredništvu RTCG, od 19. do 26. maja, pokušavajući da dobije informacije koje nijesu dostupne na sajtu RTCG niti u drugim javnim dokumentima.CGO je, kako su naveli, tražio informacije o broju ugovora kojima je RTCG regulisao autorska prava za emitovanje filmskog programa za period od 2006. do 2010. godine.“Ukupan iznos koji je, u istom periodu, utrošen na regulisanje autorskih prava za emitovanje filmskog programa u navedenim godinama, broj ugovora kojima je RTCG regulisao prava na prenos sportskih događaja za period od 2006. do 2010. godine”, naveo je Čuturić u saopštenju.

Netransparentnost ne doprinosi uspostavljanju povjerenja

CGO je, dodaje se, tražio i informacije o ukupnom iznosu novca opredijeljenom za ugovore o pravu na prenos sportskih događaja u tim godinama, spisak poslovnih putovanja zaposlenih u RTCG u inostranstvo, svrha putovanja i iznos po putovanju za prošlu i ovu godinu, kao i visinu mjesečne zarade sa svim pripadajućim nadoknadama generalnog direktora RTCG, direktora Radija, direktora Televizije i urednika RTCG-a.“I pored zakonske obaveze da odgovori na ove zahtjeve, CGO nije dobio nikakvu povratnu informaciju od RTCG o načinu utroška novca građana Crne Gore. Ovakvim pristupom menadžment RTCG otvara prostor za sumnju u zakonitost sopstvenog rada”, poručili su iz CGO.Čuturić je naveo da netransparentnost ne doprinosi uspostavljanju povjerenja ni kredibiliteta, prema građanima i onima od kojih, dodaje se, RTCG sada pokušava dobiti različite vrste pomoći.CGO je, naveo je Čuturić, i tokom javne rasprave, ali i kroz pisane komentare na Nacrt Akcionog plana praćenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije sugerisao da zakonom definisani javni servis RTCG mora pokazati veći stepen transparetnosti u svom radu.„I da je potrebno u tom dijelu definisati mjeru koja će obavezati RTCG da učini javnim sve ugovore koje je rukovodstvo sklapalo sa trećim licima od stupanja na snagu seta medijskih zakona iz 2002. godine, kao i Zakona o javnim nabavkama u smislu poštovanja propisanih zakonskih procedura”, kaže se u saopštenju.

Da se znaju primanja zaposlenih

Dodaje se da je CGO tada podvukao neophodnost da se učine javnim primanja zaposlenih.“Nažalost, Vlada Crne Gore, ni resorno Ministarstvo kulture i medija, nijesu uvažili ovu preporuku, što očito ohrabruje rukovodstvo RTCG u krajnje netransparentnom i prema građanima Crne Gore neodgovornom poslovanju”, smatra Čuturić.On navodi i da je to možda jedan od razloga što se već nezvanično može čuti da će RTCG u svom finansijskom izvještaju za prošlu godinu iskazati milionski gubitak, “a za to neko mora odgovarati”.U CGO smatraju da je veoma važno da obaveze koje se odnose na transparentnost rada javnog servisa budu jasno definisane.“Uz precizne indikatore i izvore verifikacije, ali i uspostavljanje različitih vidova odgovornosti nadležnih u RTCG”, zaključio je Čuturić.

Bonus video: