"Ozon" poziva Vladu da pokaže da smo ekološka država

Iz „Ozona“ upozoravaju da teza koju često nadležni plasiraju da su građani najveći krivci za postojeću situaciju, naročito kada je otpad u pitanju, ne odgovara istini.
59 pregleda 0 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Arhiva Vijesti
Vasove vode, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.06.2011. 11:11h

Povodom 5.juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine, ekološki pokret „Ozon“ poziva Vladu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima obezbijedi poštovanje važećih zakona iz oblasti zaštite životne sredine i time pokaže odlučnost oko suštinskog ostvarenja ustavnog opredjeljenja ekološke države.

Iz „Ozona“ upozoravaju da teza koju često nadležni plasiraju da su građani najveći krivci za postojeću situaciju, naročito kada je otpad u pitanju, ne odgovara istini.

„Sva naša iskustva sa terena ukazuju da građani itekako prepoznaju važnost očuvane životne sredine i žele da koriste svoja zakonom omogućena prava na učešće u donošenju odluka iz ove oblasti ali i da prepoznaju kada se procedure sprovode ’reda radi’ pa je i realno da ne žele davati legitimitet nečemu što nije u skladu sa javnim interesom.

Slab odziv zainteresovane javnosti na javnim procedurama koje se spovode naročito na lokalnom nivou ukazuje da je potrebno promiijeniti dosadašnji pristup i uložiti napor da se povrati izgubljeno povjerenje u institucije sistema“ ističu iz „Ozona“.

Da je tačno da građane interesuje zdrava životna sredina i da žele da pomognu nadležnim institucijama da se „usvojeni zakoni konačno počnu primjenjivati i to jednako za sve“ pokazuje sve veći broj pokretanja građanskih inicijativa iz oblasti životne sredine i saradnja građana sa organizacijma civilnog društva i medijima.

Iz „Ozona“ ističu da se nadaju da će Svjetski dan zaštite životne sredine uz promotivne i neophodne edukativne aktivnosti biti obilježen i konkretnom primjenom zakona na terenu i da će resorna ministarstva obezbijediti poštovanje Zakona o životnoj sredini, Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o šumama.

„Moramo podsjetiti na svakodnevno kršenje Ustava i zakona na Vasovoj vodi, gdje je stvorena deponija opasnog otpada, kao i na planini Vojnik gdje je identifikovana nenamjenska sječa.

Kako je nakon 20 godina od usvajanja deklaracije na Žabljaku prošlo dovoljno vremena da se stvori potrebna infrastruktura i oforme namjenska tijela za efikasnu primjenu zakona smatramo da bi svako dalje prolongiranje sankcionisanja prekršioca zakona iz ove oblasti značilo da se odustaje od ideje oko koje postoji opšti konsenzus u Crnoj Gori“ poručuju iz „Ozona“.

Bonus video: