Ribari iz Zelenike ulovili morskog vraga

Ta vrsta naraste do 5,20 metra 300 kilograma težine i spada među najveće ribe Jadrana.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 14:15h

Ribari iz Zelenike jutros su na sedam nautičkih milja od ostrva Mamula ulovili Goluba uhana (lat Mobula mobular) ribu iz reda pravih raža teškog oko 80 kilograma.

Ta vrsta naraste do 5,20 metra 300 kilograma težine i spada među najveće ribe Jadrana. Kod nas ga još zovu i morski vrag. Spada u istu podporodicu kao i Manta.

Uhan je relativno česta riba u našem moru, a živi najčešće na otvorenom moru, gdje se hrani malim pelagijskim račićima i ribicama.

Tamne je boje leđa, a vrlo svijetlog, skoro bijelog trbuha.

Krila mu završavaju oštro, a naše ime je dobio po karakterističnim nastavcima koji rastu iz glave i podsjećaju na rogove ili velike uši. Ima dugačak, tanak rep, a blizu baze repa je smještena nazubljena bodlja.

Bodlja je manjih dimenzija, a na bazi bodlje i njenom uzdužnom žlijebu se nalaze otrovne žlijezde

Golub uhan je riba koja prebiva po istočnom dijelu Atlantika, od Senegala do Irske, uključujući oko Kanara i Azora. Prisutan je također i po cijelom Mediteranu, a ponekad zaluta i u Sjeverno more i sjeverni dio Atlantika.

Postoje i podaci o njegovoj prisutnosti i oko obala Indije.

Zeleničani kažu da su ove godine već lovili veće primjerke sabljarkeiI tune, a jutros ulovljenu mantu pokušaće prodati nekom od restorana na primorju. Već su imali zainteresovanog ugostitelja iz Kotora.

Bonus video: