Medojević traži da Odbor raspravlja o rožajskim policajcima

Kuč je kazao da se njemu, Muriću i Kalaču, koji su još uvijek u Crnoj Gori, i dalje prijeti na razne načine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 12:08h

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević najavio je da će u ime opozicionih partija pokušati da u dnevni red sljedećeg Skupštinskog odbora za bezbjednost ubaci i slučaj bivših policajaca iz Rožaja, koji tvrde da im se prijeti jer su javno govorili o švercu od Crne Gore ka Kosovu.

On je najavio da će dokumentaciju u kojem se, navodno, nalaze dokazi o švercu i prijetnjama otpuštenim policajcima ponovo dostaviti i nadležnom državnom tužiocu, koji je do sada, kako tvrdi, bio nezainteresovan za rasvjetljavanje ovog slučaja.

“Upoznao sam izvjestioca parlamenta Savjeta Evrope Žan Šar Gardeta o ovome što se posljednjih nekoliko mjeseci događa petorici bivših policajaca, koji su svjedoci prekograničnog šverca ka Kosovu.

Upoznao sam ga da su dvojica od petorice nekadašnjih policajaca iz Rožaja pod pritiskom i prijetnjama morali da napuste Crnu Goru i da se sada nalaze u nekoj od zemalja EU.

Oni su našu zemlju morali da napuste jer im niko nije želio da ponudi zaštitu, a specijalni i državni tužilac nijesu htjeli da otvore kvalitetnu istragu kako bi se zaštitili ovi ljudi, koji su javno govorili o onome što i sada postoji, a to je prekogranični organizovani kriminal”, kazao je Medojević, kojem su nekadašnji granični policajci iz Rožaja Enver Dacić, Mithat Nurković, Hamdo Murić, Rešad Kalač i Nedžad Kuč još prije nekoliko mjeseci dostavili dokumentaciju o tim nečasnim radnjama na granici sa Kosovom ali i prijetnjama zbog javnog svjedočenja.

Kuč: Osjećamo se ugroženo

Bivši policajac Nedžad Kuč kazao je novinarima da je i ponovo donio nove dokaze, koje će preko Nebojše Medojevića pokušati da dostavi članovima Skupštinskog odbora za bezbjednost.

Kuč je kazao da se njemu, Muriću i Kalaču, koji su još uvijek u Crnoj Gori, i dalje prijeti na razne načine.

“Osjećamo se ugroženo, a do sada je samo pokrenut krivični postupak protiv Mirka Došljaka iz Berana, koji mi je ranije prijetio. Pitam se šta je sa ostalim zastrašivanjima i prijetnjama”, naglasio je Kuč.

Granični policajci otpušteni su iz službe u septembru prošle godine, a od tada su u javnosti počeli da govore o švercu u vrijeme dok su oni bili službenici Uprave policije.

Zbog niza prijetnji i osjećaja ugrženosti prije mjesec i po Crnu Goru je napustila porodica Envera Dacića, a potom je to učinio i Mithat Nurković.

Bonus video: