Prodaja električne mreže je prijetnja razvoju ostalih izvora struje

U novembru međunarodna konferencija o benefitima obnovljivih izvora energije i iskustvima zemalja u regionu
0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva Vijesti
struja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.06.2011. 10:17h

Nastavak privatizacije električne mreže potrebno je spriječiti, jer bi mogao biti prepreka za razvoj decentralnih izvora energije, ocijenili su predstavnici njemačke Vlade podržavši stav rukovodstva Zanatsko-privredne komore (ZPK) Crne Gore.

Članovi delegacije njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) i ZPK dogovorili su se da u novembru organizuje međunarodna konferencija, na kojoj bi bili predstavljeni politički, ekonomski i društveni benefiti obnovljivih izvora energije i uporedna iskustva zamalja u regionu.

Oni su, u okviru dvodnevne posjete, ocijenili da je ZPK preuzela vodeću ulogu u razvoju zanatstva u jugoistočnoj Evropi, koju je do skoro imala Bugarska.

Predsjednik ZKP, Vojislav Delić, saopštio je da je ta asocijacija prepoznala šanse nepolitičkog i strukovnog udruživanja i realizovala niz aktivnosti koje su dovele do poboljšanog dijaloga sa politikom, Zakona o zanatstvu, javnih ovlašćenja za privredu i mogućnosti podizanja kvaliteta zanatstva, razvoja preduzetništva, zaštite potrošača i prosperiteta društva u cjelini.

ZKP je, kako je podsjetio njen izvršni direktor Boris Marđonović, obučila više od 50 vlasnika preduzeća u sektoru obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, pomogla osnivanju deset novih preduzeća u ovoj oblasti i organizovala tri sajamske izložbe na kojima su izlagači potpisali ugovore o saradenji sa stranim partnerima.

»Organizovali smo i razmjenu praktikanata u regionu i usavršavanje automehatroničara, formirali Sektor za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost (OBINEM), koji je poslužio kao impuls za formiranje Ekspertskog savjeta na nivou jugoistočne Evrope, i pripremio dva IPA projekta, koji treba da promovišu korišćenje energije iz obnovljivih izvora«, naveo je Marđonović.

Posjeta njemačke delegacije, između ostalog, je organizovana kako bi se provjerio napredak projekta privredne saradnje između njemačke savezne države Falačko Porajnje, odnosno Rajnland-Falc /Rheinland-Pfalz/ i jugoistočne Evrope, čije je težište na tehnologijama budućnosti, poslovnoj saradnji sa inostranstvom i izjednačavanju stručnih kvalifikacija u zanatstvu.

Bonus video: