Selo Zagrađe pored Gusinja napušteno i bez puta

Predjeli ovog sela koji su bogati borovnicom i raznovrsnim biljem ranije su bili glavni izvor finansija za porodice koje su tu živjele
156 pregleda 0 komentar(a)
zagrađe, Foto: Amil Ibrahimagić
zagrađe, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 30.05.2011. 16:43h

Selo Zagrađe, koje je udaljeno od Gusinja oko pet kilometara skoro je napušteno, a pet porodica koje još žive u njemu na rubu su opstanka. Uslovi za život već decenijama se nijesu poboljšali.

Problem su slabi putevi, ali i loše snabdijevanje strujom i vodom.

Predjeli ovog sela koji su bogati borovnicom i raznovrsnim biljem ranije su bili glavni izvor finansija za porodice koje su tu živjele, ali sada zbog lošeg puta obilje ljekovitog bilja i šumskog voća propada.

Teško je ovdje doći i pješaku, a živimo u svijetu gdje se bez mehanizacije ništa ne može. Posjećivali su nas turisti, dolazili su iz države, molili smo ih da nam izađu u susret i pomognu, obećali su, ali dobili nijesmo ništa

"Ovo je jedan od najljepših predjela, a mnogi nijesu ni čuli za selo. Teško je ovdje doći i pješaku, a živimo u svijetu gdje se bez mehanizacije ništa ne može. Posjećivali su nas turisti, dolazili su iz države, molili smo ih da nam izađu u susret i pomognu, obećali su, ali dobili nijesmo ništa. Posljednji put nas je prije tačno godinu dana posjetio sada već bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović. Srdačno i domaćinski smo ga dočekali, obećao je asfalt na putu do našeg sela. Čak i probijanje puta za planinu Zeletin. Nakon toga, asfaltirano je 200 metara puta, i probijeno oko dva od sedam kilometara puta ka planini, i više ništa. I predsjednik Opštine Skender Šarkinović obećao je da će nam asfaltirati još 300 metara puta, ali ništa. Sve je stalo, a bilo je lijepo krenulo", kazao je Malagić.

Posljednji put nas je prije tačno godinu dana posjetio sada bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović. Obećao je asfalt na pet kilometara puta do našeg sela, čak i probijanje ceste za planinu Zeletin. Nakon toga, asfaltirano je 200 metara, i probijeno oko dva od sedam kilometara puta ka planini, i više ništa, kaže mještanin Aljo Malagić

Dva kilometra za svu opštinu

Aljo Malagić smatra kako je put do sela Zagrađe važan mnogima, jer povezuje pet planina na kojima ljudi gaje stoku.

„Ovaj put veže planine Čardak, Valjski katun, Dolev katun i Zeletin i zato stalno apelujem da nam pomognu. Nije vrijeme da živimo krećući se kozjim stazama, magarcima, konjima, kazao je Malagić. Gradonačelnik Šarkinović je „Vijestima“ u telefonskom razgovoru kazao da za ovu godinu Opština Plav “ima svega dva kilometra za saniranje lokalnih puteva”.

„Opština je u veoma teškoj finansijskoj situaciji, ali i pored toga ove godine imamo ta dva kilometra asfalta za saniranje brojnih rupa na lokalnim putevima u našoj opštini, koja je veoma razuđena. Nastojaćemo da u ova dva kilometra ugradimo i asfaltiranje putnog pravca od sela Dosuđe prema selu Zagrađe, kazao je Šarkinović.

Bonus video: