Mještani Barutane, Komana i Bioča bez vode zbog duga za struju

U ranijem periodu su napravljeni vodovodni sistemi na teritoriji pomenutih naselja, ali nisu u funkciji jer nema struje koja je potrebna za napajanje pumpi
97 pregleda 0 komentar(a)
bioce, Foto: Arhiva Vijesti
bioce, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.05.2011. 16:18h

Mještani prigradskih naselja Barutana, Komani i Bioče i pored napora uprave Glavnog grada i ovog ljeta žeđ će gasiti iz bistijerni, jer dug za struju nije plaćen, a ni tehnički uslovi za puštanje vode nisu ispunjeni.

U ranijem periodu su napravljeni vodovodni sistemi na teritoriji pomenutih naselja, ali nisu u funkciji jer nema struje koja je potrebna za napajanje pumpi a i tehnička strana sistema ne funkcioniše kako treba.

Pored ovih naselja, i mještani Kuča će morati da koristite bistijerne jer vodovod koji se gradi za potrebe tri mjesne zajednice u Kučima neće biti završen do kraja godine.

"S obzirom na to da vodovod još nije riješen i ovog ljeta ćemo morati da se oslonimo na sopstvene bistijerne. Međutim, to neće biti dovoljno za čitavo ljeto, tako da će se voda dovoziti cistijernama. Predstavnici glavnog grada su obećali da će veći dio novca za dopremanje vode cistijernama otplaćivati iz buđeta grada, a na teret mještana će biti manji dio plaćanja", rekao je Milovan Pavićević, sekretar mjesnih zajednica Ubli, Doljani i Fundina, dodajući da što se struje tiče ovog ljeta je u selima neće faliti, iako postoje dugovanja prema Elektrodistribuciji.

Nema vode zbog duga za struju

Mještani Komana očekuju da će im JP “Vodovod i kanalizacija” pustiti vodu koja im je ukinuta zbog dugovanja za struju.

"Vode nemamo, moramo bidonima da je donosimo iz bistijerni. Muka je velika jer dani su sve topliji. Razgovarali smo sa predstavnicima “Vodovoda”, tako da se nadam da će naselja Komani, Bandići i dio Zagarača biti priključeni na vodovodnu mrežu koja ne funkcioniše zbog duga za struju. Oko 30.000 eura duga prema Elektrodistibuciji ima samo naša mjesna zajednica", naveo je Borislav Pejović, predsjednik MZ Komani.

Slična situacija je i u Barutani. Ivan Vukčević, predsjednik MZ Barutana, kaže da će voda u pomenutom naselju biti dostupna možda sredinom ljeta.

"Kao predstavnik mjesne zajednice se trudim da se prevaziđe problem vode. Veliki tehnički problemi su u pitanju, ali i dug prema Elektroprivredi. Dug za struju je oko 200.000 eura na nivou naše mjesne zajednice. Trebalo bi da se uz pomoć Glavnog grada taj dug parcijalno otplaćuje u narednom periodu – istakao je Vukčević, dodajući da bi od prvog juna trebalo da počne sa radom Radni štab za snabdijevanje vodom preko kojeg će mještani dobijati cistijerne vode. Mještani će zajedno sa Glavnim gradom plaćati vodu po cijeni koja će biti vjerovatno u visini prošlogodišnje kad je iznosila 27 eura po cistijerni", kazao je Vukčević.

Piperi obezbijedili vodu

Iz JP „Vodovod i kanalizacija“ „Vijestima“ je saopšteno da će Piperi ovog ljeta biti snabdjeveni pitkom vodom.

"Vodovodni sistem Pipera je novi sistem, tako da ne vidimo razlog da u ljetnjem periodu bude bilo kakvih problema u vezi s vodosnabdijevanjem priključenih domaćinstava ", rekao je Filip Makrid, tehnički direktor „Vodovoda“, dodajući da je preduzeće JP „Čistoća“ zaduženo za distribuciju vode cistijernama za naselja koja nisu priključena na vodovodnu mrežu.

Odlukom JP „Vodovod“ definisan je način uzimanja i cijena vode za područja koja nemaju organizovano vodosnabdijevanje kazao je Makrid.

"U okviru kompleksa JP „Vodovod i kanalizacija“ određeno je hidrantsko mjesto za punjenje cistijerni po cijeni od 0,144 eura po metru kubnom vode, to je 60 odsto od cijene vode za kategoriju domaćinstava", naveo je Makrid.

Tri javne česme na Malom brdu Izgradnja vodovoda na Malom brdu zavisi od Glavnog grada i taj prostor je tretiran DUP-om, saopštavaju iz “Vodovoda”.

Na tom prostoru je DUP-om planirano i definisano snabdijevanje vodom i odvođenje fekalnih i atmosferskih voda.

U prethodnom periodu imali smo veći broj zahtjeva građana za postavljanje većeg broja javnih česmi, riječ je o naselju koje je nelegalno izgrađeno.

Trenutno u naselju postoje tri česme koje će biti uklonjene kada se izgradi vodovodna mreža, kaže Makrid.

Bonus video: