Otvoreni Dani ruske kulture u Herceg Novom

Dani ruske kulture u Herceg Novom traju do 14. aprila
93 pregleda 5 komentar(a)
Dani ruske kulture, Foto: Opština Herceg Novi
Dani ruske kulture, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 08.04.2018. 12:51h

Dani ruske kulture otvoreni su u galeriji "Josip Bepo Benković" izložbom "U susret ruskom caru", koja je posvećena životu ruske dinastije Romanov i stogodišnjici smrti posljednjeg ruskog imperatora i njegove porodice.

Otvaranju su prisustvovali presjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladimir Gurko, delegacija ruskog grada Ribinska, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, kao i brojni građani.

Katić je kazao da ga raduje što u Herceg Novom "imamo manifestaciju koja slavi tradicionalno prijateljstvo naša dva naroda i brojne veze – istorijske, kulturološke, privredne, međuljudske".

On je podsjetio na neke od veza koje postoje između Herceg Novog i Rusije, pomenuvši rođenog Novljanina, admirala ruske mornarice Marka Vojnovića i Fjodora Ušakova, jednog od najslavnijih ruskih pomorskih admirala po kojem je nazvana ruska crkva na Savini.

"Dani ruske kulture su veoma značajna manifestacija na koju smo svi čekali i koju smo uspjeli da organizujemo, uz napore svih onih za koje očuvanje prijateljskih veza između naša dva naroda nisu samo riječi", kazao je Gurko.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je govorio o dinastiji Romanov, smaknuću posljednjeg ruskog imperatora i njegove porodice, uticaju koji su imali na tadašnju Evropu i svijet, kao i o istorijskim vezama Herceg Novog, Boke i Crne Gore sa Rusijom, carem Nikolajem i carskom porodicom. On je zaključio da su izložba i cijela manifestacija Dani ruske kulture primjer kako se treba odnositi prema ličnostima i događajima koji su ugrađeni u biće Crne Gore.

Izložba "U susret caru" realizovana je u saradnji galerije "Josip Bepo Benković", Sretenjskog manastira i studija "Ruski car". Otvaranje je upriličeno uz nastup hercegnovskog hora Sveti Sava.

Dani ruske kulture u Herceg Novom traju do 14. aprila.

Organizator je Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku Opštine Herceg Novi, a u saradnji sa Pravoslavnom mitropolijom crnogorsko-primorskom i gradskim ustanovama kulture: Muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković, Herceg-Fest i Gradska biblioteka i čitaonica.

Bonus video: