U Crnoj Gori godišnje 300 ljudi oboli od kancera, građani uživaju u nikotinu

Crna Gora je u samom vrhu Evropskih zemalja po rasprostranjenosti korišćenja duvanskih proizvoda
0 komentar(a)
pušač, Foto: Shutterstock.com
pušač, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.05.2011. 15:12h

Crna Gora je u samom vrhu Evropskih zemalja po rasprostranjenosti korišćenja duvanskih proizvoda, a prema podacima iz 2008. godine skoro 33 odsto građana uživa u nikotinu.

I nakon šest godina od kada je na snazi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda iz Ministarstva zdravlja ističu da nije bilo značajnijeg smanjenja njihove upotrebe, dok stepen implementacije zakona nije bio dovoljno strog.

Iako je pušenje među mladima značajno zastupljeno podaci su pokazali da je i među tom populacijom smanjen broj onih koji koriste duvanske proizvode.

Iz Ministarstva zdravlja, povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja, podsjetili su da je u poređenju sa istraživanjem koje je rađeno 2000. godine broj pušača među odraslim građanima smanjen za nešto manje od deset odsto.

Iako je pušenje među mladima značajno zastupljeno podaci su pokazali da je i među tom populacijom smanjen broj onih koji koriste duvanske proizvode.

Manji je i broj onih koji su izloženi uticaju pasivnog udisanja duvanskog dima.

Nastavlja se kontrola

Prema istraživanju Međunarodne agencije za istraživanje kancera duvanski dim ima oko četiri hiljade kancerogenih supstanci.

Pušenje duvanskih proizvoda i izlaganje duvanskom dimu predstavlja globalni problem koji izaziva ozbiljne posledice za javno zdravlje

Iz tog Vladinog tijela ističu da iako podaci ohrabruju činjenica je da u domenu kontrole duvana mora još puno toga da se uraditi.

„Pušenje duvanskih proizvoda i izlaganje duvanskom dimu predstavlja globalni problem koji izaziva ozbiljne posledice za javno zdravlje i dovodi do ozbiljnih zdravstvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških problema, jer je udisanje dima u direktnoj vezi sa obolijevanjem od kardiovaskularnih oboljenja i povećanim brojem dijagnostikovanih karcinoma pluća“, saopštili su iz Ministarstva.

Ministarstva zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Skupštinskim odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje obilježiće u ponedeljak Međunarodni dan borbe protiv pušenja.

Bonus video: