Skupština nije podržala Dekalraciju o valorizaciji energetskog potencijala

Protiv deklaracije bili su poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca.
0 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.05.2011. 14:58h

Predlog deklaracije o načinu i redosljedu valorizacije energetskog potencijala Pokreta za promjene nije dobio potrebnu većinu u Skupštini.

Protiv deklaracije bili su poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović prije glasanja kazao je da podržava deklaraciju ukoliko je intencija da se sačuva većinsko vlasništvo države uza Elektroprivredi.

Predloženom Deklaracijom poslanika PzP-a, Branka Radulovića i Nebojše Medojevića energetski sektor se proklamuje kao najznačajniji potencijal, a postojeći kapaciteti predstavljaju nacionalno dobro od najvećeg značaja, a predlagano je i usaglašavanje stavova interesa razvoja energetike i valorizacije zajedničkih energetskih resursa sa nadležnim institucijama Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije.

Deklaracija je predviđala izradu novog četvorogodišnjeg akcionog plana razvoja energetike, valorizaciju Bilećkog jezera, gradnju hidroelektrane Komarnica i poštovanje Deklaracije o zaštiti rijeke Tare.

Potrebnu većinu u parlamentu dobili su predlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2011, o zdravstvenoj zaštiti bilja, geološkim istraživanjima, kao i izmjene zakona o upravnom sporu, buci u životnoj sredini i spriječavanju zloupotrebe droga.

Prihvaćen je i amandman na Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini poslanice HGI Ljerke Dragičević kojim se prdlaže da se muzika u turističko – ugostiteljskim objektima gasi u ponoć, umjesto u 1 sat.

Amandman Koče Pavlovića iz PZP-a da se u Zakon o spriječavanju zloupotrebe droga uvedu prekršajne kazne za stariješine organa koji vrše nadzor nad sprovođenjem radnji kao što su oduzimanje,skladištenje i uništavanje droga nije dobio potrebnu većinu.

Na sjednici je prihvaćen i izvještaj o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka i stanju zaštite ličnih podataka za 2010. godinu, kao i 13 međunarodnih konvencija, sporazuma i protokola.

Bonus video: