TVCG Milačiću najavila otkaz

Najava otkaza uslijedila je nakon što je u “Vijestima” počeo da objavljuje tekstove u kojima napada vladajuću garnituru.
102 pregleda 0 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Facebook.com
Marko Milačić, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 26.05.2011. 06:52h

Novinar TVCG Marko Milačić, koji javno iznosi kritičke stavove o vlasti, kazao je da mu je iz vrha javnog servisa poručeno da mu nije mjesto u televiziji i da mu neće produžiti ugovor o radu, koji ističe 9. jula.

On se juče sastao sa predsjednikom Delegacije Evopske unije u Podgorici Leopoldom Maurerom koji ga je pozvao da razgovara o svemu što se Milačiću dešavalo u prethodnom periodu.

Milačić je prošlog mjeseca bio suspendovan sa posla zbog podrške Fejsbuk protestima. Nakon pisanja medija o tom slučaju, iz RTCG je saopšteno da je Milačić tražio slobodne dane da bi premjerio imanje i išao na seminar u Italiju. Kasnije je vraćen na posao.

Najava otkaza uslijedila je nakon što je u “Vijestima” počeo da objavljuje tekstove u kojima napada vladajuću garnituru. Prije suspenzije ih je objavljivao pod pseudonimom Marko Petrović.

“To što pričam i pišem očigledno teško prolazi kroz uši onih u vlasti, ali i u medijskoj kući u kojoj radim, koji su navikli na ode predsjedniku i potpredsjedniku DPS-a Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću, šefu diplomatije Milanu Roćenu, predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i ostalim članovima mračne ekipe.

Tako da su mi iz vrha TVCG nedavno doslovno saopštili da mi nije mjesto u televiziji, da tu ne pripadam i da mi neće produžiti ugovor o radu koji ističe 9. jula", rekao je Milačić "Vijestima".

On je šefovima odgovorio da mu je mjesto u Javnom servisu - servisu svih građana. Nakon što ga mjesec dana nije bilo na malim ekranima, Milačić je kazao da su nakon povratka počeli da mu smanjuju broj radnih dana.

"Nekada sam radio četiri i više dana u sedmici. Međutim, nakon što sam javno i jasno izrazio svoj stav, počeli su iz sedmice u sedmicu da me doziraju taktikom – četiri, tri, dva pa me ove nedjelje možete vidjeti samo dva puta u spoljnopolitičkom bloku Dnevnika”, precizirao je Milačić.

Generalni direktor RTCG Branko Vojičić nije sinoć odgovorio na poziv i SMS “Vijesti” u kojem je traženo da potvrdi i objasni zbog čega je najavljeno da Milačiću neće biti produžen ugovor.

Milačić je naglasio da je ohrabren pozivom i razgovorom sa Maurerom: “Misli da ovo može biti dobar signal ne samo za mene, već i za sve novinare i ljude koji se bave javnom riječju da budu još hrabriji i odlučniji u kritici ove kriminogene dvodecenijske vlasti, ove kleptokratije i ovih anti-političara”.

Maurer se zainteresovao za gušenje slobode

Maureru je, kako je rekao Milačić, kazao da su šefovi u RTCG javno poručili da mu karijera ide uzlaznom putanjom, ali da se trude da je okrenu u sasvim suprotnom smjeru.

“Veoma mi je drago što se sada, uz crnogorske novinare i intelektualce, i EU na čelu sa Maurerom zaintersovala za ono što mi se dešavalo i dešava – gušenje moje slobode na javnom servisu zbog stavova koje sam iznio i koje već duže iznosim, najviše pišući komentare u dnevniku “Vijesti”.

Evropa, sada kada očekujemo početak pregovora za punopravno članstvo u EU, pooštreno posmatra naše društvo tako da je i ovo znak, makar ga ja tako čitam, koji jasno upućuje na to”, naveo je Milačić.

Bonus video: