Osnovano nacionalno Udruženja proizvođača organske poljoprivrede

Ciljevi Udruženja, kako je na Skupštini naveo Ilija Moric, biće unapređivanje kvaliteta organske proizvodnje i marketing, uticaj na poljoprivrednu politiku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 16:40h

Na osnivačkoj Skupštini Nacionalnog udruženja proizvođača organske poljoprivrede, za predsjednika je izabrana direktorica firme „In spe”, koja se bavi organskom proizvodnjom ljekovitog bilja Vesna Orlandić.

Za članove Upravnog odbora izabrani su Željko Matanović, Momčilo Đukić, Ilija Moric, Vladimir Kujundžić, Tomislav Žižić i Veselin Đukanović.

Ciljevi Udruženja

Ciljevi Udruženja, kako je na Skupštini naveo Ilija Moric, biće unapređivanje kvaliteta organske proizvodnje i marketing, uticaj na poljoprivrednu politiku radi razvoja kvaliteta organske poljoprivredne proizvodnje, koordinacija prilikom organizovanja prerade i nabavke osnovnih sirovina.

Udruženje će, kako je naveo, za cilj imati i uspostavljanje saradnje sa nacionalnim i internacionalnim institucijama, a pažnja će biti posvećena i edukaciji proizvođača i potrošača.

Udruženje će imati sedam radnih grupa

Moric je kazao da će Udruženje imati sedam radnih grupa, koje će se baviti zasebnim oblastima organske poljoprivrede.

"Prva grupa je zadužena za ljekovito bilje, šumske plodove i pčelarstvo, druga za meso, mlijeko i mliječne proizvode, ribu i jaja, dok će članovi treće radne grupe brinuti o povrtlarstvu", naveo je Moric.

Četvrta radna grupa, kako je naveo, biće zadužena za voćarstvo i vinogradarstvo, a ostale za ratarstvo i maslinarstvo.

Pomoć za dobijanje sertifikata

Orlandić je kazala da su prvi koraci, koje su planirali u Udruženju, da se iskoriste ponuđena sredstva i napravi širok edukativni projekat, koji će naučiti potrošače i proizvođače šta znači organski proizvod.

"Taj cilj ćemo, čini mi se, najteže ostvariti. Imamo želju da pomognemo i novim organskim proizvođačima, da prođu manje trnovit put od onog koji smo mi prošli, koji već imamo sertifikate", kazala je Orlandić.

Ona je navela da će od Vlade Danske, koja je u ovaj posao ušla sa projektom OADP, Ministarstva poljoprivrede i Biotehničkog instituta, Udruženje u početku imati obezbijeđen novac za marketing i izdavanje publikacija, koje će koristiti i potrošačima i proizvođačima.

Prije osnivanja Udruženja, šestočlana radna grupa bila je zadužena da utvrdi Statut, definiše načine upravljanja i finansiranja, kao i sva druga važna pitanja.

Na sastancima koje je održala radna grupa, ustanovljeno je da članovi Udruženja mogu biti samo organski proizvođači, koji su registrovani u registru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a njima će se pridružiti i počasni i pridruženi članovi.

Udruženje je, kako je juče navedeno na osnivačkoj Skupštini, formirano kao neprofitno i vanpartijsko Vladino udruženje, koje će „računati na podršku i partnerstvo Ministarstva poljoprivrede”.

Bonus video: