Maurer: Odnosi između Berana i Evropske unije veoma dobri

Prema njegovim riječima, prekogranična saradnja biće od vitalne važnosti za promociju dobrosusjedskih odnosa.
0 komentar(a)
Maurer Berane, Foto: Tufik Softić
Maurer Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 23.05.2011. 18:37h

Šef misije Evropske unije u Crnoj Gori Leopold Maurer rekao je da su odnosi između Berana i Evropske unije veoma dobri, što se pokazuje na zajedničkim projektima koji su prezentovani prilikom njegove posjete ovom gradu.

Riječ je o projektu izgradnje vatrogasnog doma u Beranama koji će, kako je kazao, biti od koristi ne samo stanovnicima Berana, već i Rožaja i Plava.

„Za ovaj projekat mi smo opredijelili 450 hiljad eura, što je oko 75 odsto sredstava poterbnih za njegovu izgradnju“, rekao je Maurer.

On je kazao da se sa Beranama uspješno realizuje i projekat prekogranične saradnje pod nazivom „Održivi turizam za jednake šanse“, u koji EU ulaže 350 hiljada eura.

Prema njegovim riječima, prekogranična saradnja biće od vitalne važnosti za promociju dobrosusjedskih odnosa.

Prema Maurerovim riječima prekogranična saradnja biće od vitalne važnosti za promociju dobrosusjedskih odnosa

„Cilj nam je da pomognemo da se prevaziđu bilo kavi problemi između država u regionu dok se ne pridruže Evropskoj uniji, da pomognemo u pomirenju između lokalnih zajednica koje su su bile uključene u ratne konflikte prije više godina“, kazao je Maurer.

On je dodao projekat predstavlja zajednički okvir kako bi se riješili i drugi prekogranični problemi i da će projekat da poveže neke elemente koji sada nedostaju u saradnji između država, posebno u oblastima transporta, energetike, nauke i tehnologije.

„Cilj projekta je i pomoć najmanje razvijenim područjima koja se nalaze na samoj granici određenih država“, kazao je Maurer.

Politički cilj, kako je rekao, predstavlja pomirenje i bolja saradnja država u regionu.

Posjeta izbjegličkim naseljima

Šef misije Evropske unije u Crnoj gori posjetio je izbjeglička naselja, i zahvalio se građanima Berana što su bili grad otvorenih vrata za sve izbjeglice i raseljena lica tokom svih ratnih dešavanja.

Predstavnik mađarske ambasade u Crnoj Gori Tibor Česar obećao je pomoć njegove države Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji

„Pomalo je depresivno kada vidimo da poslije dvadeset godina od ratnih dešavanja mi nijesmo u stanju da riješimo probleme ovih izbjeglica“ – kazao je Maurer.

On je zato najavio da se upravo radi na zajedničkom projektu UNHCR i EU, kako bi se organizovala donatorska konferencija i da se skupe sredstva i „riješe pitanja izbjeglica u cijelom regionu“

Predstavnik mađarske ambasade u Crnoj Gori Tibor Česar obećao je pomoć njegove države Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji.

Gradonasčelnik Berana Vuka Golubović izrazio je zadovoljstvo početkom realizacije prvih IPA projekata.

„U nadi da ćemo iskoristiti mogućnosti koje nam se nude, vjerujem da će naše sljedeće viđenje bitiu ljepšim i razvijenijim Beranama“, kazao je Golubović.

Na radnoj večeri i predsjednik MZ Beranselo

U okviru posjete Beranama šefa Evropske misije sinoć je organizovana i radna večera, na kojoj se Maurer sreo i sa predsjednikom Mjesne zajednice Beranselo.

Gradonačelnik Vuka Golubović je rekao da je prisustvo predstavnika MZ Berasnelo radnoj večeri predviđeno protokolom, ne pridajući tome posebnu važnost.

Predsjednik MZ Berasnelo Tiho Bogavac Vijestima je rekao da će pokušati da Maureru predoči problem sa kojim se suočavju mještani ovog prigradskog naselja.

„Ne znam da li je Maurer tražio da i ja prisustvujem toj večeri ili je to poteklo iz Opštine. Takođe ne znam koliko će biti vremena i prilike da mu prezentujem svu dokumentaciju, mda ja mislim da je gospodin Maurer sa našim problemom upoznat“ – rekao je Bogavac.

Bonus video: