Senat penzionera u Bloku 5 u hladu razmatra mogućnost za smjenu Vlade

Senat „mladića” od 60 do 90 godina, formiran je prije par godina, suvereno vlada raspoloženjem, smijehom i šalom u Bloku 5
70 pregleda 0 komentar(a)
mladići  :), Foto: Jovan Stanišić
mladići :), Foto: Jovan Stanišić
Ažurirano: 23.05.2011. 17:25h

Dok se u crnogorskom parlamentu raspravlja o spremnosti države za pristupanje EU, o problemima organizovanog kriminala, o budžetu, stečaju u fabrikama, sindikatu i radnicima, grupa penzionera iz Bloka 5 organizovana u formi Senata ovih dana u demokratskoj atmosferi i u hladu lišćara razmatra mogućnost mirne smjene vlasti u toj instituciji.

Senat penzionera, sastavljen po ugledu na gerusiju, vijeće staraca iz doba stare Grčke, koje je pored kraljeva imalo vrhovnu vlast, ima resore za koje se do sada u Crnoj Gori nije čulo - Ministarstvo za oblake i vedrinu, Ministarstvo ljubavno turističke ponude i drugi ne manje važni resori samo su dio funkcionalne i transparetne vlasti.

Predsjednik Vlade Božidar Alagić je istakao da njegovi senatori nijesu zloupotrebljavali službeni položaj, nije bilo afera, senatori žive u istoj stambenoj kvadraturi kao na početku mandata, ne voze službene automobile, niko se nije vidljivo obogatio, gorivo se trošilo samo na dobrobit društva, ali kako je naglasio, zbog „samovolje pojedinih senatora” podnosi neopozivu ostavku.

Članovi gerusije glasaju “za mladost” svako veče na parkovskim klupama

Razlog ostavke je vrsta nemorala, naime, kako ističe Alagić, pojedini senatori konstantno gledaju tuđe žene.

"Raduje što smjena vlasti nije inicirana spolja, „facebook” protestima, radničkim nezadovoljstvom, sindikalnim aktivnostima, ali novcem i uticajem nekih stranih tajnih službi, već željom da narodni prvaci budu moralno čisti i neokaljani.

Ponudio sam ostavku, nadam se da će senatori usvojiti iako to znači da su izbori i novi sastav vlade na pomolu", rekao je Alagić, istakavši da se nada da će u novom sazivu biti više žena.

Senat „mladića” od 60 do 90 godina, formiran je prije par godina, suvereno vlada raspoloženjem, smijehom i šalom u prolazu Ulice Jovana Cvijića u Bloku V.

Ministar - senator za resor povrtarstvo i vinogradarstvo Branko Mugoša iscrpno se „osvrnuo” na istorijat gerusije

Članovi gerusije glasaju “za mladost” svako veče na parkovskim klupama. Dvije spojene klupe, objašnjavaju ministri-senatori, predstavljaju “salon” vijeća, tri klupe su “kancelarije” a jedna je “prijemnica”.

Na skupštinskom zasjedanju održanom na ivici kvoruma raspravljano je o ostavci predsjednika Vlade Alagića na tradicionalan način, u duhu domaćeg parlamentarizma – istorijski osvrt na klasnu borbu u Drugom svjetskom ratu, srednji vijek... epska poezija, verbalizam, evropske integracije, mitomanija i lideri, ali o ostavci i nemoralu pojedinih senatora se skoro i nije raspravljalo.

Ministar - senator za resor povrtarstvo i vinogradarstvo Branko Mugoša iscrpno se „osvrnuo” na istorijat gerusije i podsjetio ostale senatore na tradicionalnu podjelu države na Centralnu Crnu Goru, Ravničarsko evropsku Podgoricu i Brda.

Senat „mladića” od 60 do 90 godina, formiran je prije par godina, suvereno vlada raspoloženjem, smijehom i šalom u prolazu Ulice Jovana Cvijića u Bloku V.

"Nikada se bolje nije živjelo od kada je Crne Gore. Ko ne vjeruje neka pogleda državni dnevnik i pažljivo presluša državni radio program", kazao je Mugoša, napomenuvši da ne prihvata ostavku Alagića.

On je upozorio senatore da ne „kvare” dobru parlamentarnu praksu zasjedanja od 12 do podneva.

Ministar za oblake i vedrinu senator Miloš Milić predložio je osnivanje Ministarstva laži i uvođenje satirikuma kao novog sistema državnog upravljanja prirodnim dobrima i ljudskim resursima.

"Kandidata za ovo ministarstvo ima dosta, ali mislim da ja imam najviše izgleda za pobjedu. Takođe, smatram da je svima jasno da kada su žene u pitanju svi po malo lažemo", kazao je Milić, otkrivši do sada dobro čuvane detalje sa mnogobrojnih tajnih sjednica gerusije.

Vukićević predsjednik Vlade?

Prema nezvaničnim informacijama najviše izgleda za pobjedu na eventualnim izborima za prestižnu funkciju predsjednika vlade ima dosadašnji ministar za zafrkanciju Žarko Vukićević, kojeg „bije” glas da je u osnovnoj i srednjoj školi bio odličan đak, na fakultetu primjeran student a sada dobar penzioner.

Senatori kažu da su izborom ministarstava obuhvatili društveni život u cjelosti

Izjava Vukićevića da kada bi se kojim slučajem pitao, da bi promijenio himnu gerusije “Šetajući pored Ljubovića...” izazvala je komešanje i uzvike negodovanja na senatorskim klupama.

"S obzirom na društvene okolnosti, novonastalu političku klimu, i ekonomska kretanja kako kod nas tako i u inostranstvu, predlažem da nova zvanična himna bude “Ajde Jano kolo da igramo...”. Stihovi neodoljivo podsjećaju na društvenu stvarnost, jer sve se prodaje ...", rekao je Vukićević.

Senatori kažu da su izborom ministarstava obuhvatili društveni život u cjelosti. Izboru ministara-senatora gerusije prethodi rigorozna kontrola, kandidati prilažu podatke iz biografije i, kako "mladići od 60 do 90 godina" ističu, ništa se ne prepušta slučaju.

Vukoviću se jedino ne drma fotelja

Prema nezvaničnim informacijama bliskih vrhu gerusije inicijativa za uvođenje ministarstva laži pokrenula je staro pitanje osnivanja Ministarstva za unutrašnju kontrolu, a najozbiljniji kanditat je frizer Miroslav Arčon, koji kako kažu senatori “svima radi o glavi”. Ministarska fotelja resora za informisanje u tom slučaju čeka Raja Ičevića.

Takođe, sasvim je izvjesno formiraje Ministarstva za inostrane poslove, a jedini kandidat, koji bi imao podršku većine, jeste Bato Šoć u čijoj biografiji stoji da govori srpski, crnogorski, a služi se engleskim jezikom, za razliku od ostalih kandidata koji se „služe” samo maternjim jezikom.

Ljubo Vuković (86) je jedini senator kojem se ne “drma” fotelja u eventualnom drugom sazivu gerusije na klupama.

Ljubo Vuković (86) je jedini senator kojem se ne “drma” fotelja u eventualnom drugom sazivu gerusije na klupama

Senator Vuković i dalje važi za najpametnijeg člana gerusije, a ako je vjerovati pojedinim nezavisnim crnogorskim političkim analitičarima, izostanak “drmanja” Vuković duguje dugogodišnjem stavu da ne treba vjerovati svemu što se kaže na televiziji.

Analitičari, takođe, tvrde da smjene vlasti i pored ponuđene ostavke, neće biti u skorije vrijeme, makar ne uoči i u prvim nedjeljama nakon Spasovdana – 20-tog u mjesecu, kada stižu penzije.

Bonus video: