I dalje nestašica medikamenata, fali oko 15 važnih preparata

Za 20 godina postojanja “Montefarma”, ta ustanova će sa “Bajfarmom” donirati ljekove u iznosu od oko 12 hiljada eura za 56 pacijenata koji imaju transplatirani bubreg.
0 komentar(a)
Ljekovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ljekovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.05.2011. 07:05h

Nestašica ljekova u državnim apotekama koja traje već nekoliko mjeseci, prema najavama iz “Montefarma”, najvjerovatnije će biti stabilizovana do kraja juna.

Poboljšanje snabdjevenosti crnogorskih apoteka ranije je bilo najavljeno za kraj aprila.

Direktor državne Apotekarske ustanove dr Budimir Stanišić kazao je “Vijestima” da u apotekama trenutno nedostaje oko petnaest vrsta ljekova, među kojima, u dovoljnim količinama nema “fosinoprila”, “cliacila”, “nitroglicerian lingvaleta”, “eritromicina” sirupa i drugih.

Glavni krivci za nestašicu pojedinih medikamenata u apotekama, kako je kazao Stanišić, su isključivo proizvođači, odnosno njihovi distributeri u Crnoj Gori, koji ne mogu da isporuče količine dobijene na tenderu, jer nemaju.

" Trenutno kod većine proizvođača nedostaje po dva-tri preparata. Vjerujem da je razlog tome nedostatak potrebnih sirovina, ali je moguće da oni ne pronalaze interes da distribuiraju proizvode na naše tržište, s obzirom na to da zbog malih količina moraju da zadovolje sve neophodne standarde" objasnio je dr Stanišić, navodeći da je snabdjevenost u stacionarnim ustanovama zadovoljavajuća.

Nabavku komplikuju propisi

Problem nabavke, prema njegovim riječima, dodatno usložnjavaju Zakon o registraciji ljekova i Zakon o javnim nabavkama.

"Zakon o javnim nabavkama morao bi se mijenjati. Tenderska procedura, prema postojećem zakonu može da se "oteže" do iznemoglosti, a nabavka ljekova ne može da čeka. Takođe, pojedini proizvođači nemaju interesa da registruju na našem tržištu ljekove koje su ponudili" rekao je Stanišić.

Problem je, kako je objasnio, što, ukoliko prvorangirani dobavljač na tenderu ne može da isporuči određene ljekove, Zakon o javnim nabavkama ne dozvoljava da se drugorangirani dobavljač angažuje ukoliko su cijene njegovih proizvoda za deset odsto više.

Stanišić je najavio da će narednih dana biti raspisani tenderi za preparate koji nedostaju i od kojih su odustali dobavljači koji su ih dobili na prethodno raspisanom tenderu.

"Cijene ljekova skorije ne bi trebalo da se mijenjaju, a zahvaljujući otvorenosti i transparentnosti našeg tržišta, one su nešto niže u odnosu na zemlje u okruženju" rekao je Stanišić.

Pacijenti će se morati navići na zamjene

Građani koji su godinama koristili medikamente određenih prepoznatljivih, uglavnom srbijanskih proizvođača, moraće se, po svemu sudeći, navići na paralele koje proizvode farmaceutske kuće u regionu ili Evropi.

"Stanovništvo mora znati da su svi ljekovi koji se proizvode u regionu generički, a ne originalni preparati, te se ne može suditi o njihovom kvalitetu, vezivajući se godinama za “isto ime lijeka” kazao je Stanišić.

On je dodao da se prilikom nabavke ljekova prvenstveno rukovode cijenom, pri tome vodeći računa i o njihovom kvalitetu, te da ne postoji nijedan farmaceutski i stručno opravdan razlog da se nabavljaju oni ljekovi prema kojima građani imaju lične afinitete.

" Nelogično je da npr. 'longocef' nabavljamo od srbijanske 'Galenike', dok je u ponudi 'Lek Ljubljane' tri puta jeftiniji, a istog kvaliteta " naglasio je Stanišić.

On vjeruje da je najbolje rješenje utvrditi optimalne cijene za ljekove za koje država izdvaja novac, ali ostaviti građanima mogućnost da doplate za lijek određenog proizvođača, koje žele.

Donacija umjesto proslave

Povodom obilježavanja dvadeset godina postojanja “Montefarma”, ta ustanova će sa “Bajfarmom” donirati ljekove u iznosu od oko 12 hiljada eura za 56 pacijenata koji imaju transplatirani bubreg. - Umjesto proslave, doniraćemo lijek transplantiranim pacijentima - rekao je Stanišić.

Bonus video: