60 planinara Zijovom stazom do vrha Karaula

Pokojni Zijo Ibrahimagić prvi je ponio sav teret razvoja planinarstva u ovom kraju, koje uspješno traje, rekao je Zuvdija Bajraktarević
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 17:38h

U znak sjećanja na pokojnog Zija Ibrahimagića, dugogodišnjeg planinara i rukovodioca PSD "Karandili" iz Gusinja, i povodom nekadašnjeg Dana mladosti 25. maja, u nedjelju je organizovan uspon na vrh Karaula na 1.915 metara nadmorske visine, u kojem je učestvovalo oko 60 planinara.

Planinarski pohod Zijovom stazom, peti put je organizovalo PSD "Karanfili". Osim tog društva, u pohodu su učestvovali i članovi PD "Prokletije" iz Plava, PD "Berane" i "Vojo Maslovarić" iz Berana, te PD "Sandžak" iz Novog Pazara.

Polazak je organizovan ispred planinarskog doma PSD "Karanfili". Kao i prethodnih, staza je i ove godine dobro markirana i očišćena, što je pomoglo učesnicima da se popnu na vrh i samim tim uživaju u divnim pogledima prema plavsko-gusinjskoj dolini, te brojnim crnogorskim planinskim vrhovima.

Planinari su se tokom pohoda prisjećali dana kada je pokojni Zijo okupljao svu omladinu Gusinja i okolnih mjesta.

Nakon osvajanja vrha, učesnicima se obratio vođa puta Zuvdija Bajraktarević koji je istakao da je zadovoljan što je pohod sve masovniji, zahvalivši se "najzaslužnijoj osobi za postojanje tog pohoda, predsjedniku PD "Karanfili" Rifatu Muliću".

"Vrijeme je bilo izvrsno, sigurno bi ga poželio svaki planinar. Put je protekao dobro, nijesmo imali nikakvih problema, laganim tempom stigli smo svi na vrh, tako da je zadovoljstvo bilo voditi jednu ovakvu grupu planinara, stazom koja nosi ime Zija Ibrahimagića, koji je prvi ponio sav teret razvoja planinarstva u ovom kraju, koje uspješno traje i danas.

Posebno bih se zahvalio predsjedniku PD "Karanfili” Rifatu Muliću. Teško mi je da pričam o tome, jer se Rifat nalazi daleko od nas i oporavlja se nakon bolesti. Siguran sam da će nam on biti domaćin naredne godine, kao i svake do sada, kako u pohodu na ovaj, tako i na ostale vrhove Prokletija. Čestitam planinarima što smo već petu godinu na ovom vrhu, a isto tako čestitam svim građanima petu godišnjicu nezavisnosti naše države", kazao je Bajraktarević.

Predsjednik PD "Vojo Maslovarić" Ivan Popović rekao je da članovi tog društva svake godine učestvuju u pohodu, te da je ovogodišnji najbolji do sada.

"Uvijek kada dođemo dovedemo i nove članove, pa ih i ovom prilikom danas ima. Organizacija pohoda je odlična, a što je najglavnije, vrijeme nas je odlično poslužilo, tako da na ovom vrhu možemo samo da uživamo u pogledu koji se pruža na vrhove koji nas okružuju“, kazao je Popović.

Predsjednik PD "Sandžak" iz Novog Pazara Sead Muminović rekao je da članovi tog društva prvi put učestvuju u ovom pohodu i da su prezadovoljni organizacijom i druženjem.

"Pohod je organizovan na najbolji mogući način. Mi smo danas na ovom vrhu prvi put i ako smo mnogo puta bili na Karanfilima. Osim što smo se popeli na ovaj vrh, imamo priliku gledati Karanfile pod snijegom, što je nešto najljepše što jedan planinar može vidjeti. Druženje sa ostalim učesnicima će nam ostati u prelijepom sjećanju i siguran sam da ćemo sljedeće godine doći u većem broju“, kazao je Muminović.

U ime članova porodice Ibrahimagić, učesnicima se obratio Zijov unuk Almas Čekić, koji se zahvalio svima koji na taj način doprinose da uspon bude masovno posjećen kao i prvog dana.

Galerija

Bonus video: