Šarkić: Ako se naviknemo da su bombe i ubistva naš standard, onda je to ravno ubistvu

Bojana Mišković je kazala da je ovo građanski, a ne politički skup i da je trebalo da dođe više građana
204 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2018. 18:07h

Nekoliko desetina građana, nezadovoljnih bezbjednosnom situacijom u crnogorskim gradovima, organizovao je protest "Za život bez straha".

Tokom šetnje, koja je počela ispred Skupštine Crne Gore, obišli su Ministarstvo unutrašnjih poslova i zgradu Vlade. Protest je završen na Trgu nezavisnosti.

Jedan od organizatora, Omer Šarkić, je kazao da ako se naviknemo da su bombe i ubistva na javnom mjestu naš standard, onda “nam nema spasa”.

“Nema nam spasa, ne samo u fizičkom, nego i u psihičkom smislu. Moramo da se pobunimo. Očito se ne bunimo i zbog toga nam se dešava ovo što nam se dešava”, poručio je Šarkić ispred Skupštine Crne Gore.

Od državnih institucija je zatražio da građanima omoguće da žive život bez straha.

“Oni su dužni, finansiraju se od našeg novca, da nam obezbijede mir i stabilnost, da možemo da uživamo u slobodnom kretanju...Nema što da molimo institucije, državu, vlast, bilo koga. Mi ultimativno zahtijevamo od njih da nam obezbijede da živimo život bez straha”, kazao je Šarkić.

Bojana Mišković je istakla da je ovo građanski, a ne politički skup i da je trebalo da dođe više građana.

“Stvarno mi nije jasno da u 21.vijeku moramo da molimo institucije, policiju i Tužilaštvo, da rade svoj posao... Trebalo nas je biti više, jer ovo nije pitanje ni pojedinaca ni partija. Ovo je pitanje građana i institucija koje prosto i jednostavno ne rade svoj posao”, istakla je Mišković.

Duško Vuković je kazao da se plaši kao građanin, "jer se paralelni svijet podzemlja umiješao u svijet običnosti i normalnosti u kome živimo".

“I što se povećava izvjesnost toga da se mi obični i normalni ljudi sretnemo sa svijetom nasilja i kriminala, koji je izašao iz podzemlja na površinu. I ne samo da se sretnemo, nego da budemo kolateralna žrtva, što se već događa”, rekao je Vuković ispred zgrade MUP-a.

I on je zatražio od nadležnih institucija da "ljude iz podzemlja, ako ne mogu da ih pobijede, makar zadrže u njihovom paralelnom svijetu, a da običnim građanima ostave javne prostore".

Damira Kalač je istakla da svaka država postoji zbog građana i da je dužna da im omogući dostojanstven i siguran život, što garantuje i Ustav Crne Gore.

"U dilemi da li minut ćutanja da odamo institucijama koje nemamo, a koje bi trebalo da obezbijede siguran život ovoj mladosti u Crnoj Gori ili da nevinim žrtvama odsustva naše sigurnosti i neodgovornosti onih koji treba da brinu o našoj sigurnosti, opredijelili smo se da minut ćutanja odamo nesrećnim žrtvama ovog stanja, kakvo je kod nas”, kazao je Budimir Minić.

Galerija

Bonus video: