Manojlović: Konj usmrćen na način koji je primjeren 19. vijeku

Za predsjednicu Društva za zaštitu životinju, način na koji je usmrćen konj u najmanju ruku neprimjeren i nehuman i u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 15:41h

Iako su iz Komunalne policije sinoć kazali da će JP "Čistoća" u petak ujutro ukloniti leš konja ispred zgrada Vukovarki, u Ulici Cvijetna bb na Starom Aerodromu, to je tek učinjeno danas oko 14.30 časova. Sinoć je ispred Vukovarke dežurni veterinar Veterinarske ustanove “Montvet” Tomo Živković prerezao je konju vratne žile i ostavio ga da iskrvari i ugine, jer je nakon nekoliko doza injekcija za uspavljivanje kon i dalje bio na nogama.

Konj je tokom dana stajao ispred zgrade jer ga je najvjerovatnije neko povrijedio.

Kako je kazao v.d. Glavnog komunalnog policajca, Goran Pejaković, nijesu mogli da uklone leš bez potvrde Veterinarske inspekcije, da životinja nije bolovala od neke zarazne bolesti.

"Naređena je eutanazija, ali i poslije tri injekcije konj nije reagovao", kazao je Pejaković, a na pitanje novinara “da li će ukloniti mrlju od krvi na travi, zbog djece koja mogu doći u dodir” kazao da ukoliko bude trebalo uputiće nalog „Čistoći”.

Za predsjednicu Društva za zaštitu životinju Svetlanu Manojlović, način na koji je usmrćen konj u najmanju ruku neprimjeren i nehuman i u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja (zaštita životinja pri usmrćivanju i klanju’ član 16 i član 19).

"Po prijavi svedoka i opisu radnji veterinara, proces eutanazije (humano usmrćivanje) nije urađen po pravilnoj proceduri. Konsultovala sam veterinare koji se u Velikoj Britaniji bave liječenjem i brigom o konjima. Da bi se izvršila eutanazija potrebno je konja uvesti u anesteziju (anestezija za konja od 500 kilograma košta 40 eura), naravno u zemljama EU, a kod nas je to skuplje, naravno jer su cijene veterinarskih usluga svjetske", navela je Manojlović.

Ona je istakla da sve ukazuje da konju nije data anestezija i da je konj usmrćen na način koji je primjeren 19. vijeku.

"Zaklan je i ostavljen da iskrvari. Pa svi bi smo platili samo da se ovo nije desilo. Problem je kada se desi situacija koja se dogodila sinoć što uvečer ne možete da dobijete veterinara, koji prvo pitaju ko će im platiti posao. Glumimo samo da nešto funkcioniše, a životinje uništavamo i iživljivamo se na njih", rekla je ona.

Drugi problem je, kako je kazala, što ne postoji saradnja opštinskih službi.

"Policija i Komunalna policija i Veterinarska inspekcija trebalo bi da se pozabave ovim velikim problemom. Pod izgovorom da ti konji svojom snagom romskim porodicama pomažu da stiču sredstva za život, gleda se kroz prste. A ako stvarno taj konj hrani porodicu, što ga ne čuvaju. Pitam se zašto se neko od tih vlasnika ne kazni, sa makar 10 eura, pa da vidite da li će ih puštati i vezanih nogu ostavljati pored puta da ne pominjem punu kaznu za nebrigu o životinji.

Upravo iz tog razloga, Crnoj Gori treba policija za životinje, a mi mašemo pred Evropom sa zakonom za zaštitu životinju i standardima, koji se ne poštuju", dodala je ona.

Bonus video: