Bez poštovanja Arhuske konvencije nema priče o pristupu EU

Evropska komisija i evropsko društvo su veoma osjetljivi i mi na takve izazove i pitanja moramo imati pravi, konkretan i adekvatan odgovor.
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 14:18h

Bez poštovanja Arhuske konvencije, osnovnih principa za koje se ona zalaže, kao i bez aktivnog i kvalitetnog rada Arhus centra nema priče o pristupanju Evropskoj uniji, bar što se tiče oblasti zaštite životne sredine, poručeno je sa okruglog stola “Arhus centar i saradnja različitih nivoa javne uprave, nevladinih organizacija i udruženja građana u aktivnostima zaštite životne sredine”.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović je kazala da je pristup informacijama u toj oblasti važan i zbog poštovanja Espo konvencije sa kojom je Arhuska konvencija usko povezana.

Ona je objasnila da se Espo konvencija odnosi se na pravovremeno obavještavanje o prekograničnom uticaju ukoliko zemlje na svojoj teritoriji realizuju projekte koji mogu imati posrednog ili direktnog uticaja na životnu sredinu i prirodno orkuženje država regiona.

Agencija će u narednom periodu sarađivati sa ozbiljnim NVO koje se bave zaštitom životne sredine, ali i onima koji se bave pitanjima slobodnog pristupa informacijama – kao što je “MANS”.

Prema njenim riječima svi razgovori koje predstavnici Agencije i Ministarstva vode pred međunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama uglavnom su praćeni pitanjima koliko je javnost uključena u proces donošenja odluka.

“Prvo i poslednje pitanje je da li ste dovoljno, na adekvatan način i kvalitetno uključili javnost u proces donošenja odluka. To je nešto na šta je Evropska komisija i evropsko društvo veoma osjetljivo i mi na takve izazove i pitanja moramo imati pravi, konkretan i adekvatan odgovor”, kazala je Pejović.

Ona je najavila i da će Agencija u narednom periodu sarađivati sa ozbiljnim NVO koje se bave zaštitom životne sredine, ali i onima koji se bave pitanjima slobodnog pristupa informacijama – kao što je “MANS”.

"Agencija ima jednu veliku odgovornost i nezahvalnu ulogu da pokrene potrebu za transparentniji rad državnih institucija čija se osnovna djelatnost vezuje za Agenciju i Ministarstvo održivog razvoja i turizma. To je poseban izazov Arhus centra, jer priča o životnoj sredini u Crnoj Gori zadire u velikoj mjeri i u ostale sektorske politike u vladnim resorima. Za nas će biti važna misija da ostale državne insitiucije animiramo da zajedno, kvalitetno, na pravi način i na vrijeme odgovramo na potrebe i interese građana", poručila je Pejović.

Značajan korak u procesu evropskih integracija

Zamjenik šefa misije OEBS-a Valdamer Figaj istakao je da je otvaranje Arhus centra u Crnoj Gori bio i jedan od prioriteta njihove misije. On je izrazio nadu da će se na kvalitetan način implementirati i Arhuska konvencija.

“Implementacijom odredbi ove konvencije Crna Gora bi učnila značajne korake u procesu evropskih integracija”, poručio je on.

Pomoćnica ministara za oblast zaštite životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović kazala je da Arhuvska konvecnija ušla u pravni sistem Crne Gore 2009. godine, te da on ima za cilj da zainteresovanim građanima pruži informacije iz oblasti zaštite životne sredine, podstakne učešće građana u procesu donošenja odluka, ali i pruži pravnu zaštitu iz te oblasti.

Okrugli sto organizovala je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju OEBS i Agencija za zaštitu životne sredine u okviru kampanje “Ekološka nit koja nas spaja”.

Bonus video: