Povodom Dana nezavisnosti: Obnovljen obelisk u Tuđemilima

Krajem februara nepoznate osobe eksplozivom su nanijele znatnu štetu obelisku, koji je u međuvremenu saniran
99 pregleda 0 komentar(a)
polaganje vijenca, Foto: Anto Baković
polaganje vijenca, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 19.05.2011. 13:34h

Povodom Dana nezavisnosti, državna delegacija koju je predvodio ministar odbrane Boro Vučinić, a u kojoj su bili i predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, položila je vijenac na obelisk u Tuđemilima.

Rad akademskog vajara Pavla Pejovića, spomenik je postavljen na Dan Vojske Crne Gore sedmog oktobra 2008, u znak sjećanja na dukljanske pobjednike bitke protiv Vizantinaca. Krajem februara nepoznate osobe eksplozivom su nanijele znatnu štetu obelisku, koji je u međuvremenu saniran.

“U susret petoj godišnjici obnove crnogorske nezavisnosti, posjetili smo ovo mjesto i spomenik pobjednicima Barske bitke koji su vandali nedavno teško oštetili. Ovo je simbol hiljadu godina crnogorske državnosti i simbol stuba svake države - njene vojske. Želimo očuvati sve vrijednosti crnogorske istorije, a posebno njen sami početak i vrlo je bitno da i ubuduće tako postupamo. Kao demokratsko društvo, može se razgovarati o svemu, ali oko jednog pitanja nema dileme - to je obnova nezavisnosti države, to je istorija koja nas stalno obavezuje da čuvamo njene vrijednosti koje simbolizuje sklad svih vjera i nacija koji kroz istoriju žive na ovom prostoru. Ko je takvu ne shvata, ne može je shvatiti ni danas na njenom putu evroatlantskih integracija u moderno društvo evropskih naroda”, rekao je ministar, nakon što je prošao kroz špalir postorojenih oficira VCG i položio vijenac na spomenik.

Vandali na slobodi

Ukazujući da potraga za vandalima koji su napali spomenik i dalje traje, ministar Vučinić je najavio da bi i premijer Igor Lukšić mogao ubrzo da obiđe to mjesto.

“Naša je obaveza bila da što prije obnovimo spomenik, brzo je rađeno i nadam se da se ovo više nikada neće ponoviti”, rekao je Pavićević.

Autor spomenika Pejović ocijenio je da je napad vandala bio i na Crnu Goru i njene simbole, i da ćemo “voditi računa da se on više ne ponovi”. On je dodao da detonacija nije oštetila statički dio spomenika, pa su obnovljeni oštećeni djelovi.

Za obnovu spomenika je, ispred Vlade, bilo zaduženo Ministarstvo odbrane.

Polaganju vijenca prisustvovali su i potpredsjednici Opštine Zdravko Gvozdenović i Dragan Simović, predsjednica SO Bar Branka Nikezić, najviši oficiri VCG, savjetnik predsjednika Vlade za bezbjednosne integracije Ivan Mašulović, savjetnik predsjednika države za oblast bezbjednosti, odbrane i bezbjednosnih integracija, mr Vladimir Vučinić i predstavnici Ministarstva odbrane.

Bonus video: