"Pobjeda" kažnjava dopisnika jer je pričao o dugovima

Glendža je poručio da nakon 38 godina radnog staža, o njegovom statusu neće odlučivati “neki anonimusi koji su tobože upućeni da spasu \'Pobjedu\'”..
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 18:20h

“Pobjeda” je pokrenula disciplinski postupak protiv novinara-dopisnika tog medija iz Budve Stevana Glendže, nakon što je nedavno “Vijestima” izjavio da je to preduzeće u krizi.

Glendža je zbog takvog odnosa državnog lista prema njemu, kazao da će se obratiti zaštitniku ljudskih prava i sloboda i relevantnim međunarodnim institucijama.

U tekstu, objavljenom 12. maja, Glendža je komentarisao zaključke Izvršnog odbora Sindikata “Pobjede”, u kojima se najavljuje da će pozvati zaposlene na proteste, ukoliko im se do 11. juna ne isplate sve zaostale zarade.

U odluci dostavljenoj “Vijestima”, piše da se protiv Glendže pokreće disciplinski postupak zbog osnovane sumnje da je počinio težu povredu radne obaveze iz Opšteg kolektivnog ugovora, a koja se “kvalifikuje kao povreda radnih obaveza koja ima teže posljedice za poslodavca”.

“Zaposleni, Stevan Glenža, je u dnevnom listu “Vijesti” broj 4711 od 12. maja 2011. godine na strani 8 u tekstu “Pobjeda štrajkuje ako ne bude plata” iznio neistinite podatke koji se tiču poslovanja društva i time nanio materijalnu štetu i štetu ugledu Društva uopšte”, navodi se u obrazloženju odluke.

Glendža je poručio da nakon 38 godina radnog staža, o njegovom statusu neće odlučivati “neki anonimusi koji su tobože upućeni da spasu 'Pobjedu'”.

“Stavljaju mi na teret ono što je u “Vijestima” objavljeno sa sjednice Sindikata. Rekao sam samo ono što je tačno. Kažu da sam narušio ugled “Pobjede”, a oni ga nijesu narušili time što nam nijesu isplatili pet plata”, kazao je on.

Glendža je dodao da se nakon 20 godina ponavlja isti scenario, objašnjavajući da je sličnu odluku o disciplinskom kažnjavanju dobio i 90-ih godina, nakon čega je ostao bez posla.

On je poručio da mu takvim radnjama uskraćuju pravo na slobodu izražavanja, zbog čega će se, kako je rekao, obratiti zaštitniku ljudskih prava i sloboda i evropskim institucijama.

U izjavi, zbog koje je protiv pokrenut disciplinski postupak, Glendža je kazao da premijer Igor Lukšić i Vlada ne smiju dozvoliti da se “Pobjeda” ugasi.

On je tada rekao da “direktori i ostali” moraju da objasne odakle gubitak od četiri miliona eura i gdje završavaju pare.

“Na 66. rođendan “Pobjeda” je maltene sahranjena, uništen je dio istorije, 2.000 do 3.000 čitalaca starije dobi, odrekli su se “Pobjede” uklananjem ćirilice, a nikoga od novinara za to nijesu pitali. Danas imamo oko pet do šest hiljada tiraža”, kazao je tada Glendža.

Članovi Izvršnog odbora Sindikata zatražili su, osim isplate zaostalih zarada, da Odbor direktora hitno ukine Odluku o smanjenju plata za 20 odsto, kao i Odluku o ukidanju radnog mjesta novinar – dopisnik.

Bonus video: