Odbijena Inicijativa za nepovjerenje Mugoši, o Konjeviću za 7 dana

Ne odustajke od dogovora sa Šturanovićem da Maraš ne bude sekretar
0 komentar(a)
sjednica SO Podgorica, Foto: Vesko Belojević
sjednica SO Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.05.2011. 14:49h

Inicijativa za nepovjerenje gradonačelniku Miomiru Mugoši odbačena je danas glasovima vladajuće koalicije u Skupštini Glavnog grada, dok su samo odbornici DPS-a glasali da se o Predlogu za razrješenje predsjednika Skupštine Raška Konjevića odbornici izjasne u naredni utorak.

Kako su već ranije upoznali javnost i kolege iz DPS-a da im vrijeme ništa ne znači, te ni da “danas ni za sedam dana” neće predložiti Slavku Maraš za sekretara Skupštine, po predlogu Odbora za izbor imenovanja da Konjeviću daju još malo vremena da se odluči, odbornici SDP-a ostali su uzdržani.

Tako je na kraju za sedam dana prolongirano i riješenje odnosa u vladajućoj koaliciji u Podgorici.

Konjević je danas više puta jasno ponovio da on, po cijenu ostavke, neće kršiti koalicioni dogovor koji je usaglašen sa ovlaštenim predstavnikom DPS-a za njegovo sklapanje Željkom Šturanovićem, da Maraš neće obavljati funkciju sekretara i u ovom skupštinskom sazivu.

A ako Šturanović demantuje to što je sa njim i potpredsjednikom SDP-a Vujicom Lazovićem dogovorio u Podgorici, a potom potvrdio na Cetinju, Konjević je obećao da će podnijeti ostavke i sa mjesta predsjednika Skupštine, i poslanika, jer se u suprtonom ne bi osjećao dobro, ni profesionalno, ni lično.

"Zašto neko drugi, ko je upoznat sa dogovorom sada ga krši, ja u to ne želim da ulazim", poručio je Konjević.

Da upravo SDP krši sporazum odmah im je odgovorio Mugoša, kojem, iako ih nije sporio, danas nisu bila važna Šturanovićeva obećanja, već to što Skupština funkcioniše godinu dana bez sekretara.

Bilo je, tvrdio je Mugoša, pred majske izbore, a pogotovu u nedjelji kada je brutalno napadan, mnogo razgovora i varijanti dogovora, te mu taj usmeni dogovor sa Šturanovićem ne znači mnogo, pa je danas optužio SDP da su se na njega lukavo pozvali tek nakon potpisivanja.

Komešanja u odborničkim klupama izazvala je i Mugošina optužba na račun Vujice Lazovića da je sa još nekim, koga nije imenovao, u štampariji Pokreta za promjene štampao razglednicu koja je korištena u svrhe predizbornog marketinga protiv njega.

Potom je podsjetio Konjevića da je toliko bilo varijanti dogovora, da je on sam bio peti kandidat za predsjednika Skupštine, ali i da zna da Konjević i nije nešto baš bio zainteresovan za to mjesto.

"Jasno vam je saopšteno da DPS ne može kandidovati niko bez DPS. Mnogo toga vi niste ispoštovali, a DPS je ispoštovao. Ne služimo se šibicarenjem ili nekim političkim trikovima", poručio je Mugoša.

Replike Raška i Miomira

Nakon političke ravni, koja je priznao očigledna, Konjević je izbor sekretara sagledao i sa pravne strane tvrdeći da članom ni jednog zakona nije preciziran vremenski rok u kojem mora odrediti sekretara, te da mu je i po tom pitanju, savjest potpuno mirna, naglašavajući da se on zakona plaši.

Ako mu to već spočitava, Konjević je Mugošu onda prozvao da i on krši zakon jer više od dvije godine grad nema direktora Direkcije za imovinu, osam mjeseci sekretara za lokalnu samoupravu.

"Tačno je samo da zakon nije primijenjen, ali nije ni u slučaju formiranja Savjeta gradonačelnika. Ne bih da imamo duple aršine. Ako istu stvar radi gradonačelnik, onda to nije kršenje zakona", naglasio je Konjević.

Mugoša je više puta prozivao Konjevića da se ne služi trikovima, kao i da narod ne interesuje koliko on za njih brine, več koliko radi u njihovom interesu, ali je i otkrivao detalje nekih njihovih privatnih razgovora.

"Vi ste Konjeviću za svo ovo vrijeme jedan jedini dan puno radno vrijeme proveli na poslu", podsjetio ga je Mugoša. Da mu do funkcije predsjednika “i nije previše stalo” priznao je Konjević, ali i poručio da dok radi, činiće to “profesionalno i odgovorno”.

"Ne držim se trikova, već riječi i razgovora na Cetinju u šest očiju. Toliko o tom ko se služi trikovim, a ko istinom. Neću se upecaati na vaše fore … to spominjanje plate i kancelarije... Ja radim za platu, ne radim mimo plate ... Moja i vaša komunikacija je više nego korektna, ali moj manir nije da prepričavam naše ragovore", odgovorio je Konjević

Svi treba da su smjenjivi

Opozicioni odbornici zabrinuli su se juče za Konjevićevo priznanje o ne pretjeranoj zainteresovanosti za predsjeddnika Skupštine.

"Moj politički rezon da oni koji obavljajuju političke funkcije treba da budu smjenjivi i da to potpuno normalno prime. Samo u tom kontekstu smatrao sam da sam sposoban da zaradim koru hljeba i van politike, nikako da omalovažim funkciju presjednika", objasnio je Konjević. Na kraju, ni opozicioni odbornici koji su u prvom mahu podržali predlog da se Konjeviću stavi još malo vremena, odustali su od te ideje nakon njegove jasne poruke.

"Podsjećavam vas da koalicioni sporazum nije zakon. Jeste li se onda dogovorili i da nema sekretara do kraja mandata", pitao je jedna od incijatora iz redova Nove Radoš Zečević.

Da se stiče utisak da je koalicioni sporazum iznad Statuta i Zakona, konstatovala je i šef kluba odbornika PzP-a Branka Bošnjak, koja tvrdi da su i previše tolerisali vještačko funkcionisanje kolacionh partnera. Salve smijeha u sali izavao je glas “protiv” smjene Mugoše šefa kluba odbornika SNP-a Vladimira Vujovića koji se nije snašao prilikom glasanja..

"Inercija je čudan osjećaj. Normalno je da sam kao predlagač inicijative za Mugošinu smjenu", opravdao se Vujović.

Bonus video: