Ivanović: Više od 50 parnica protiv Monitora, Vijesti i Dana

"Ostali, paradržavni mediji, iza kojih stoje ne samo politički, već i kriminogeni krugovi, nisu imali niti jedan sličan proces ili presudu" kaže izvršni direktor Dejli Presa.
128 pregleda 0 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željko Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.05.2011. 10:34h

Izvršni direktor preduzeća "Dejli pres" (Daily Press), u čijem je sastavu list "Vijesti", Željko Ivanović rekao je agenciji Beta da se kod crnogorskih sudova vodi više od 50 parnica protiv listova "Vijesti" i "Dan" i nedjeljnika "Monitor" u kojima "navodno oštećene stranke traže ukupno više od milion eura".U razgovoru za Betu o stanju profesionalizma i medijskih sloboda u Crnoj Gori, Ivanović je ocijenio da je na djelu "progon nezavisnih medija" u Crnoj Gori.O tome, kaže Ivanović, svjedoči i njegov navod da su pomenuti mediji, presudama sudova, u proteklih nekoliko godina platili "značajne iznose koji se, s obzirom na veličinu (crnogorskog) tržišta mogu označiti kao astronomski".

Ivanović kaže da "ostali, paradržavni mediji, iza kojih stoje ne samo politički, već i kriminogeni krugovi, nisu imali niti jedan sličan proces ili presudu".Kao dokaz "progona nezavisnih medija", Ivanović, takođe, navodi da listovi "Vijesti" i "Dan" i nedeljnik "Monitor" u posljednjih nekoliko godina "nisu dobili nijedan oglas od državnih struktura, javnih preduzeća, posebno ne od vladajuće stranke, za marketinšku kampanju" u vezi sa nizom parlamentarnih i lokalnih izbora.Istim povodom, kako je Ivanović naveo, "u kontrolisane medije ulivene su stotine hiljada eura i zahvaljujući tom novcu oni nisu ugašeni".

"U kontrolisane medije ulivene su stotine hiljada eura i zahvaljujući tom novcu oni nisu ugašeni"

Jedni informišu, drugi varaju

Ivanović smatra da postoje "mnoge razlike" u profesionalizmu izmedju na primjer, Portala Analitika, Televizije In i radija Antene M, s jedne strane i listova "Vijesti" i "Dan" i nedjeljnika "Monitor", sa druge strane."Prva i osnovna razlika koja uzrokuje sve ostale je da su nezavisni mediji posvećeni svojoj profesiji i svom poslu - informisanju građana i zaštiti javnog interesa. Ovi drugi su posvećeni dezinformisanju i varanju građana i zaštiti privatnih interesa malog broja ljudi", kazao je Ivanović.Iz te razlike, kako je objasnio, proističu sve ostale. "Prvi su uticajni i visokotiražni, a drugi su beznačajni i minorni. Prvi su na tržištu i zavise od tiraža i prihoda marketinga, drugi su na budžetskim davanjima i crnim fondovima. Prvi su izloženi šikani i progonu, drugi su miljenici vrhova vlasti", tvrdi Ivanović.Na osnovu ovih razlika, Ivanović, takođe, ocjenjuje da nije moguće govoriti o "medijskoj zajednici u Crnoj Gori", pa ni o "esnafskoj solidarnosti i standardima".

Samo Ivanović odgovorio

Početkom maja, u Briselu je u Evropskoj komisiji organizovan je skup o medijskim slobodama, na koji nisu otišli urednici internet portala Analitika, Televizije IN i radija Antena M Draško Đuranović, Rade Vojvodić i Darko Šuković.Oni su, kako je ranije objavljeno, kao razlog naveli da se izborom panelista na tom skupu favorizuje "tabloidno novinarstvo".

Briselski skup o medijima je doživljen kao novi dokaz, i to pred međunarodnom zajednicom, dubokih podjela među medijima u Crnoj Gori

Na skupu u Briselu su o stanju medijskih sloboda u Crnoj Gori govorili izvršni direktor "Dejli presa" Željko Ivanović, izvršni direktor "Monitora" Milka Tadić Mijović i glavni urednik lista "Dan" Mladen Milutinović.

Ivanović i Tadićeva su na tom skupu zatražili da Evropska unija u proces pregovaranja o punopravnom članstvu Crne Gore u toj asocijaciji uključi i temu medijskih sloboda, što je, kako je prenešeno, prihvatio evropski komesar za proširenje Štefan File.Briselski skup o medijima je doživljen kao novi dokaz, i to pred međunarodnom zajednicom, dubokih podjela među medijima u Crnoj Gori.Agencija Beta se, stoga, obratila Djuranoviću, Vojvodiću, Šukoviću, Milki Tadić, Mladenu Milutinoviću i Ivanoviću, istim pitanjima, s molbom da ocjene prilike u crnogorskom novinarstvu.Odgovore je, međutim, poslao samo izvršni direktor "Dejli presa" Željko Ivanović.

Bonus video: