Podržan izvještaj o radu tužilaštva, policiju ne kritikuje samo DPS

Konstatujući da državna tužiteljka kritikuje sve i svakoga, članovi odbora poručili su Čarapićevoj da ubuduće bude više samokritična.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 20:13h

Članovi odbora za politički sistem pitali su državnu tužiteljku Ranku Čarapić zašto u Izvještaju o radu te institucije za 2010. ne hvali saradnju sa policijom, kao što je to činila ranijih godina.

Na njihove ocjene da je taj podatak “veoma indikativan”, Čarapić je odgovorila da je njeno nedavno kritikovanje rada policije trebalo da rezultira boljom saradnjom između te dvije institucije, ali da su novinari zakomplikovali stvar.

Iako je predstavnike medija optužila za pravljene zbrke u odnosu tužilaštva i policije, ona je, opet, u Skupštini ponovila iste tvrdnje - da policija treba da im prijavi više ozbiljnijih slučajeva, kada su u pitanju ta djela organizovanog kriminala i korupcije.

"To ne može da se protumači da nema saradnje ili da policija opstruira rad tužilaštva, to je samo za poziv i podsticaj na bolju saradnju", rekla je Čarapić tokom razmatranja godišnjeg Izvjerštaja o radu tužilaštva za 2010. godinu.

Konstatujući da državna tužiteljka kritikuje sve i svakoga, članovi odbora poručili su Čarapićevoj da ubuduće bude više samokritična.

"Ne valjaju sudovi, ne valja policija, a ne valjaju ni novinari, samo je tužilaštvo savršeno", kazala je poslanica SNP-a Snežana Jonica.

Pavlović: Vi ste najtanja karika, a Veljović mora da ode

Iako su tokom četvorosatne rasprave poslanici vlasti i opozicije na momente podjednako kritikovali rad tužilaštva, članovi odbora iz vladajuće koalicije DPS-SDP podržali su taj tekst.

Kao glavni argument u korist kvalitetnog rada tog organa, Čarapić je navela pad kriminaliteta u odnosu na 2009. godinu.

"Prva karika kada bi dala više municije i vi bi bolje radili", rekao je Spahić.

Poslanik PzP-a Koča Pavlović predložio je da Odbor usvoji zaključke, kojima bi se, između ostalog, kostatovalo da tužilaštvo nije na zadovoljavajući način izvšilo svoj zakonsku funkciju.

On je kazao da je Čarapić najodgovornija kada je u pitanju stanje kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

"Ne mislimo da ste vi najslabija karika, već najtanja. Najslabija je (Veselin) Veljović i on mora pod hitno da ode sa te funkcije", rekao je Pavlović.

Državnom tužilaštvu najviše zamjerki upućeno je zbog nepostojanja samoincijative prilikom istraga.

Kao glavni argument u korist kvalitetnog rada tog organa, Čarapić je navela pad kriminaliteta u odnosu na 2009. godinu.

"Nastavljen je trend pada kriminaliteta kao i porast kvaliteta vršenja tužilačke funkcije", rekla je ona.

Kriminalitet je, prema Izvještaju, u padu u odnosu na prethodnu godinu za 2,21 odsto.

"U oblasti zloupotrebe narkotika smanjen je kriminalitet za 17 odsto. Nije zanemarljiv ni procenat smanjena kriminala u oblasti bezbjednosti saobraća i to za oko 19 odsto", rekla je ona.

Jedini napredak podnošenje izvještaja u roku

Optimizam i zadovoljstvo tužiteljke nije dijelio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, koji je kao jedini napredak naveo "to što je izvještaj podnesen u roku".

"U Izvještaju je dato mnogo podataka, a malo konkretnih stvari", ocijenio je Damjanović.

Glavni nedostaci u tekstu, prema njegovim riječima, su nepostojanje temeljnog teksta o Tužilačkom savjetu, podataka o disciplinskim postupcima u tužilaštvu, kao i samoinicijative u radu tužilaštva.

Čarapić je odgovarajući Damjanoviću kazala da to nije izvještaj o Tužilačkom savjetu i da nije bilo disciplinskih postupaka u tužilaštvu.

Damjanovića brinu sastanci Ranke sa Rankom

Damjanović je tokom izlaganja potencirao da se tužiteljka Čarapić sastaje sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i da se nada da ona zbog toga “neće potpasti pod određene uticaje”.

Nakon što je to nekoliko puta konstatovao, Čarapić je burno reagovala:

"Zbog čega stalno to pominjete, saopštite javno o čemu se radi", kazala je ona, nakon čega je predsjednik Odbora pokušao da smiri tužiteljku.

Čarapić je rekla da je dužna da sarađuje i sa šefom parlamenta i poručila Damjanoviću da njoj ostavi da procjenjuje da li potpada pod nečije uticaje.

Biće oduzimanja imovine

Čarapić je kazala da je tačno da u prošloj godini nije bilo primjera primjene instituta privremenog oduzimanja imovine stečene kriminalnim radnjama, ali je najavila da će ih biti ove godine.

U tom kontekstu, ona je navela podizanje optužnice protiv Duška Šarića i Jovice Lončara. Čarapić je kazala da je Duško Šarić optužen za pranje novca, ali i za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčanjenje droge, a da tužilaštvo nije podiglo optužnicu i protiv njegovog brata Darka, jer nema dokaza.

Galerija

Bonus video: