Stanovnici Obale Đuraševića šokirani zbog mašina na imanjima: Krče im masline i ruše međe

Sve to je, tvrde mještani, odobreno od gradonačelnika Miodraga Kankaraša.
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 16:01h

Mještani Obale Đuraševića, vlasnici parcela u mjestu Klačina, alarmirali su prošle sedmice policiju kad su primijetili da im buldožeri ruše međe i krče desetine maslina, probijajući put kroz zapušteni maslinjak u blizini plaže Stara Račica.

Oni su tada, kako kažu, saznali da će na tom području biti izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kanalizacionog sistema, koji se gradi za opštinu Tivat.

„Kad smo vidjeli buldožere i mehanizaciju firme 'Gugi' kako ruši međe i krči maslinjak probijajući put, bili smo zapanjeni. Pozvali smo policiju koja je zaustavila radove. Bio je prisutan i predstavnik 'Vodakoma' Konjević, koji je obavijestio mještane i policiju da imaju svu potrebnu dokumentaciju za radove“, kažu mještani.

Oni tvrde da na tom zemljišnom kompleksu ima stotinak vlasnika, a dio njih je tokom posljednjeg avionskog snimanja terena označio svoje parcele.

Oni tvrde da na tom zemljišnom kompleksu ima stotinak vlasnika, a dio njih je tokom posljednjeg avionskog snimanja terena označio svoje parcele.

„Oni kažu da je to raščišćavanje terena. Mi mislimo da je to čisto uništavanje privatne imovine. Porušeno je desetak međa, uništeno više desetina maslina. Ne znamo na koji su se način država i Opština uknjižile na ovo područje. Mi smo prije 20 godina upisali parcele u Katastar. Radove su počeli bez ikakvog odobrenja vlasnika, bez papira o vlasništvu zemljišta. Nijesu mogli da dobiju nikakve upotrebne, ni građevinske dozvole ni za ovaj put, ni za izgradnju bilo kakvih objekata na ovom području“, ističu ogorčeni mještani pokazujući pričinjenu štetu u maslinjaku.

Sve to je, tvrde, odobreno od gradonačelnika Miodraga Kankaraša i potpredsjednika Krsta Boškovića, “koji je i projekt-menadžer izgradnje kanalizacionog sistema”.

“I savjetnica u kabinetu gradonačelnika Jovanka Laličić je prije nekoliko godina po Katastru tražila vlasnike i našla stotinak upisanih vlasnika”, kažu mještani.

Rukovodstvo Opštine je, ističu, “veoma dobro upoznato sa ovim problemom, pa se postavlja pitanje kako su uopšte mogli da počnu radove”.

“Obratili smo se Komunalnoj inspekciji i tražili Građevinsku. Dobili smo obavještenje da je sjedište Građevinske inspekcije u Podgorici i da će se naknadno obavijestiti o ovom slučaju, dok je Komunalna inspekcija izjavila da to nije u njihovoj nadležnosti. Pitamo se u čijoj je nadležnosti ugrožavanje i uništavanje privatne svojine. Ko je nadležan da konstatuje štetu vandalizma koji je ovdje napravljen“, pitaju vlasnici zemljišta u Klačini.

Vuković: Radove ne izvodi "Vodakom"

Izvršni direktor „Vodakoma“ Boris Vuković za „Vijesti“ kaže da se u mjestu Klačina “ne radi o gradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, već o geotehničkom istraživanju lokacije za potrebe izrade idejnog projekta postrojenja“, naglašavajući da radove ne izvodi “Vodakom”.

On podsjeća da je “Vodakom” 16. februara ove godine, uz saglasnost opština Kotor i Tivat, potpisao ugovor sa njemačkom konsultantskom kućom „Poyry“, koja je angažovana za pružanje konsultantskih usluga za izgradnju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda opština Kotor i Tivat.

Mještani Obale Đuraševića, koji su vlasnici zemljišta u Klačini, pokrenuli su, kažu, sudski postupak kako bi dokazali vlasništvo.

„Na mjestu Klačina, odnosno na maksimalna 3,3 hektra parcele 1750/1 K.O. Đuraševići je prostorno-urbanističkim planom Tivta do 2020. godine predviđena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za tu lokaciju su 16. februara ove godine izdati i urbanističko-tehnički uslovi za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Dakle, radovi koji su u toku se odnose samo na istražne radove“, ističe Vuković u dopisu „Vijestima“, dodajući da se „parcijalno raščišćavanje terena na lokaciji u cilju omogućavanja pristupa ekipama za izradu geotehničkih bušotina vrši na osnovu potpisanog ugovora za konsultantske usluge, izdatih urbanističko-tehničkih uslova koji zahtijevaju geološka istraživanja, kao uslova za izradu projektne dokumentacije i saglasnosti Opštine Tivat“.

Mještani Obale Đuraševića, koji su vlasnici zemljišta u Klačini, pokrenuli su, kažu, sudski postupak kako bi dokazali vlasništvo. To će, kako ističu, potrajati, a štetu će teško nadoknaditi.

„Svuda smo naišli na zatvorena vrata - u inspekcijama i državnim službama. Ne možemo da dobijemo čak ni zapisnik iz policije, ni službeno obavještenje ko je izvođač radova, koga treba da tužimo i kome da se žalimo za pričinjenu štetu“, ističu vlasnici parcela u mjestu Klačina, koji se nadaju da će “ovo biti opomena vlasnicima da se vrate održavanju svojih maslina”.

Sigurni u dogovor Opštine i mještana

Što se vlasništva nad zemljištem u mjestu Klačina tiče, u “Vodakomu” ističu da je „parcela 1750/1 ukupne površine 255.183 kvadrata u vlasništvu države, sa tri upisana zahtjeva za restituciju“.

„Na pomenutoj parceli, veličine 25,5 hektara, na površini od samo 3,3 hektra, prostorno-planskom dokumentacijom je predviđeno postrojenje za tretman otpadnih voda. Svakako, pitanje vlasništva mikrolokacije na kojoj je predviđeno postrojenje je neophodno riješiti do početka izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda početkom naredne godine, odnosno do izdavanja građevinske dozvole. Sigurni smo da će Opština Tivat do započinjanja gradnje postrojenja za tretman otpadnih voda, koji je regionalni infrastrukturni objekat, riješiti sva eventualno sporna pitanja“, kaže Vuković, naglašavajući da će “radove nastaviti nakon očekivanih pozitivnih rezultata sastanka mještana i rukovodstva Opštine.“

Galerija

Bonus video: