OŠ „Jovan Draganić“ u Petrovićima proslavila 150 godina postojanja

Jubileju, pored bivših đaka, prosvjetnih radnika i mještana, prisustvovali su i čelnici opštine i Ministarstva prosvjete.
347 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 16:18h

Jedna od najstarijh škola u Crnoj Gori „Jovan Draganić“ u selu Petrovići, pedesetak kilometara od Nikšića, koja je počela sa radom 1861. godine i nalazila se u privatnoj kući tzv. agdžinici, gdje se sakupljao harač i danak turskoj vlasti, proslavila je 150 godina postojanja.

Škola je mijenjale zgrade, od manastira Kosijerevo gdje je bila 25 godina do današnje koja je napravljena 1986. godine, ali i broj prosvjetnih radnika i đaka.

Nekada je, kako je kazao direktor škole Miljan Mirković, nastavu pohađalo i preko 370 đaka iz Rudina, Golije, Grahova, Banjana I Hercegovine. Danas ih je svega 15 i bez nagovještaja da će u dogledno vrijeme imati prvaka.

Jubileju, pored bivših đaka, prosvjetnih radnika i mještana, prisustvovali su i čelnici opštine i Ministarstva prosvjete.

„Naša škola je nastala 18 godina nakon Njegoševe škole na Cetinju. Ovaj kraj bio je stožer duhovne i materijalne kulture, a škola bila i ostala svjetlost pismenosti. Ljekovita je ova jubilarna godina koja podsjeća na prošlost, dok njeni današnji nosioci upiru poglede ka budućnosti. Odzvanjao je ovaj kraj od dječijeg žagora kojeg je danas, na žalost, sve manje. Strepimo da se škola, zbog malog broja đaka, ne zatvori“ kazao je Mirković.

Jubileju, pored bivših đaka, prosvjetnih radnika i mještana, prisustvovali su i čelnici opštine i Ministarstva prosvjete.

„Nije mala stvar iznjedriti stotinu pedeset generacija đaka. Cijelo vrijeme, od kada postoji, njeni učitelji su davali ogroman doprinos uspješnom obrazovanju. Nadam se da će ova ustanova odoljeti vremenu i opstati“ kazala je ispred Ministarstva prosvjete Vesna Vučurović.

Nadu u njen opstanak izrazio je i predsjednik Opštine Nikšić Nebojša Radojičić koji je zaposlenima i učenicima čestitao vrijedan jubilej uz želju da škola i u budućnosti opismenjava narod toga kraja.

Govore o istoriji školstva u Banjanima održali su Radovan Damjanović, Blagota Mrkajić, Živko Đurković i Đuro Zečević, a bogat kulturno-umjetnički program pripremili su učenici i članovi KUD-a „Zahumlje“.

U sklopu 150 godina postojanja, ali i 50 godina od kada škola nosi ime po Jovanu Draganiću kao i stotinu godina od njegovog rođenja, promovisana su dva ljetopisa - jedan o školi u Petrovićima a drugi o njenom područnom odjeljenju iz sela Klenak, koje se nalazi u blizini, i koje slavi 85 godina postojanja. Autori ljetopisa su Stevo Delibašić i Đuro Zečević.

Galerija

Bonus video: