Lukšić: Za Sigurnu žensku kuću će biti para

Preuzimam obavezu da obezbijedim da od juna mjeseca SŽK nastavi da funkcioniše jer u našem društvu ima određenu misionarsku ulogu, što mislim da treba sačuvati”, rekao je Lukšić.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 12:42h

Premijer Igor Lukšić najavio je da će naći rješenje da Sigurna ženska kuća (SŽK) nastavi da radi i da se u junu ne zatvori.

Nakon što se Ljiljana Raičević, direktorica te nevladine organizacije koja se uglavnom bavi zaštitom žena i djece od nasilja u porodici, požalila da će novac od donatora trajati samo do 31. maja, Lukšić je kazao da neće biti problema za finansiranje SŽK.

“Brine nas održivost ovog projekta. UNDP nas je spasio... a od 31. maja ste na redu vi ili ključ u bravu”, poručila je Raičević na Forumu za dijalog sa predstavnicima civilnog društva koji organizuje Odjeljenje za poslove rodne ravnopravnosti pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Tema ovog Foruma je bila evropske integracije i rodna ravnopravnost.

“Naći ćemo rješenje za SŽK jer 31. maja neće biti problema za finansiranje. To je izvjesno.

Preuzimam obavezu da obezbijedim da od juna mjeseca SŽK nastavi da funkcioniše jer u našem društvu ima određenu misionarsku ulogu, što mislim da treba sačuvati”, rekao je Lukšić.

Biznis planovi, projekti...

Predstavnice nekoliko nevladinih organizacija, između ostalih Biljana Zeković i Angelina Radović, govorile su o projektima kao što je SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja i zbrinjavanje samohranih majki koje su maloljetnice.

One su ukazale i na činjenicu da su ovako bitni projekti podržani sa veoma malo ili ni malo novca iz državnih fondova.

Premijer je najavio podršku i za ovakve projekte kao i da se u koordinaciji sa njegovim kabinetom pribavi neka vrsta biznis planova za njih.

Ocijenio je da se za ovakve projekte mora naći više prostora u budućim izdvajanjima: “Civilni sektor ubira značajna sredstva. Kroz model igara na sreću se distribuira dva i po miliona eura i ne mogu da vjerujem da je tu samo stotinjak hiljada distribuirano za ove namjene”.

Kometarišući probleme nezaposlenih i žena koje imaju ugovore na određeno vrijeme, a koje nakon porođaja dobiju 25 do 30 eura pomoći, ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša je kazao da će NVO u njemu imati podršku da se taj iznos udesetostruči.

Podršku je ponudio i za rješavanje problema ugovorenih brakova za maloljetne Romkinje i pomoć za samohrane maloljetne majke.

Odgovarajući na pitanja vezano za poboljšanje statusa ne samo žena već cjelokupne populacije Roma, Aškalija i Egipćana RAE, Lukšić je kazao da je na tom polju moguće još raditi ali ukazao na činjenicu da je Vlada usvojila uredbu kojom se značajno smanjuju dažbine za zapošljavanje te populacije.

Za premijera je posebno bilo važno i pitanje razvoja ženskog preduzetništva koje je ispred Asocijacije poslovnih žena pokrenula Milosava Žugić.

“Ukoliko kao društvo ne shavtimo da jedino u preduzetništvu možemo prepoznati šansu za dugoročan održivi rast i razvoj naše ekonomije, onda smo u grdnoj zabludi. U tom procesu veoma značajnu ulogu treba da imaju žene kao natpolovinčmna većina našeg stanovništva”, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da je kao podrška ženskom preduzetništvu kreirana kreditna linija za investiciono razvojnog fonda: “To teba promovisati”.

Bonus video: