Amfilohije: Mitropolija godišnje prihoduje oko 2,5 miliona eura

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da će tražiti da se ta vjerska organizacija izbriše iz Registra crkava i vjerskih zajednica srpskog Ministarstva vjera.
178 pregleda 0 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Amfilohije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.05.2011. 20:37h

On je rekao da je mimo njegovog znanja ta vjerska organizacija registrovana 2006. godine u Beogradu, ali i bez saglasnosti Sinoda SPC.

“Baš ću da pitam ministra vjera Šijakovića (Bogoljuba) da li je to tačno. Ako je to tačno, neka me briše. Crkva to nije tražila, Mitropolija to nije tražila, Sinod to nije tražio”, kazao je poglavar SPC u Crnoj Gori.

Sve skupa i crkvene opštine i manastiri u Crnoj Gori, ne vjerujem da prihoduju više od dva, dva i po miliona. To nije bogatstvo

Dodao je da takav zahtjev nikada nije podnio, ali da je moguće da je “neko, u tom kontekstu, sve eparhije SPC koje postoje u svijetu potpuno nerazumno registrovao”.

“Ja se nijesam registrovao. Ja ne znam. To je neko drugi. Ako je to uradio bivši ministar vjera Srbije, onda je to protivzakonito. Nema nikakvog razloga da se registrujem bilo gdje... Taj zahtjev nisam podnio. Nikada nisam niti ću ikada”, kazao je Amfilohije, gostujući u emisiji “Načisto” Televizije “Vijesti”.

Imam ambiciju da budem to što jesam

Odgovarajući na pitanje zašto Mitropolija nije registrovana u Crnoj Gori, Amfilohije je rekao kako osmovjekovna institucija ne treba takvu vrstu potvrde.

“Poštujem odluku ukoliko je ona ispravna. Bilo koja odluka bilo kojeg suda koja bi u pitanje dovela imovinska prava Mitropolije ne može biti konačno prihvaćena jer je nepravedna i bez zakona

“Ko bi koga trebalo da registruje u jednoj državi? Imate ustanovu koja jedina preživljava vjekove, neprekidno, priznavana od svih onih koji su vladali ovim prostorima, a bilo ih je. Ko bi koga trebalo da registruje?”, zapitao je Amfilohije.

Na pitanje novinara Petra Komnenića da li ima ambiciju da postane poglavar autokefalne crkve, kakva je postojala do 1918. godine, Amfilohije je kazao da nema i poručio: “Imam ambiciju da budem to što jesam”.

“Apsolutno nemam tu ambiciju. Ukoliko crkva u jednom trenutku, bilo gdje, shvati da su to misionarske potrebe i da će bolje obavljati svoju misiju izvornu, onda je to na crkvi koja će to pitanje da pokrene”, kazao je on.

Osnovati ministarstvo vjera

Mitropolija nema tolike prihode kako se spekuliše u javnosti i suma od dva i po miliona na godišnjem nivou, prema njegovim riječima, ne predstavlja bogatstvo:

Kako sam obaviješten, u Danilovgradu nema vjernika Jehovinih svjedoka. Ako on (vođa skupa Jehovinih svjedoka) dolazi da tamo vrši propagandu, prozelitizam, onda... koliko sam čuo, nijesu nasilno, samo su pjevali neku pjesmu... ja ću da ispitam taj slučaj

“Imali smo eparhijiski savjet. Ne znam da li je prelazilo 500.000 eura. A sve skupa i crkvene opštine i manastiri u Crnoj Gori, ne vjerujem da prihoduju više od dva, dva i po miliona. To nije bogatstvo”.

Po njegovim riječima, država mora što hitnije da donese Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, ali i da uspostavi posebnu instituciju koja će se baviti odnosom crkve i države.

“(Igor) Lukšić misli da se uspostavi Minstarstvo vjera ili tako neko tijelo, jer je ovo stanje pravnog vakuuma. Ne može da funkciniše odnos između crkava i država”, kazao je on.

Odluka suda mora da bude pravedna

Negirajući da crkva na Ćipuru, kao kulturno-istorijski spomenik, može da se dodijeli Narodnom muzeju na korišćenje i dobije status mauzoleja, kako je to definisano zaključkom Vlade, on je kazao da sva crkvena dobra pripadaju isključivo Mitropoliji.

“Odlukom Vlade se ne oduzima imovina... Jedno je kristalno jasno, od kada postoji Mitropolija, svi pravoslavni hramovi joj pripadaju i nikada niko to nije doveo u pitanje, do dolaska (Mića) Orlandića na položaj (direktora Direkcije za nekretnine)”, rekao je on.

Upitan da li će poštovati odluku Upravnog suda koji je potvrdio odluku Direkcije za nekretnine, Amfilohije je kazao kako ona ne može biti konačna, ukoliko je nepravedna.

“Poštujem odluku ukoliko je ona ispravna. Bilo koja odluka bilo kojeg suda koja bi u pitanje dovela imovinska prava Mitropolije ne može biti konačno prihvaćena jer je nepravedna i bez zakona”, istakao je on.

Pojašnjavajući zašto je zapravo došlo do prepisa imovine na SPC, Srpsku patrijaršiju, mitropolita i druge titulare prije deceniju i više, ako je sve to ranije bilo vlasništvo Mitropolije, Amfilohije je rekao da je to uradio jer su se pojavile nezdrave teze.

“Upravo zato što se posljednjih godina pojavila ta priča, a crkve su upisane u katastru... Pojavila se nezdrava teza da to ne pripada Mitropoliji… to je bio razlog“, kazao on.

Jedino Dedeić traži da se ruše crkve

Amfilohije je kazao da bi prevazišao sukob sa CPC ukoliko bi ona dobila svojstva pravoslavne crkva i na njenom čelu bio neko ko nije raščinjen, tvrdeći da je makedonska situacija sasvim drugačija.

“Kada bi to bila crkva to bi bilo normalno. Međutim, vi imate vjersku zajednicu plemensko-partijsko-ideološku organizaciju. To se vidi i po zadnjim izjavama Dedeića (mitropolit CPC Mihailo). Gdje ima da jedan episkop traži da se ruši hrišćanska crkva? To jedino ima u toj vjerskoj zajednici”, kazao je Amfilohije.

Jehovini svjedoci su navalentni

Odgovarajući na pitanje da li je kaznio sveštenika koji je nedavno prekinuo skup Jehovinih svjedoka u Danilovgradu, naročito ako se uzme u obzir da je ranije izjavio da nikada nije diskriminisao druge vjerske organizacije, Amfilohije je kazao kako o konkretnom slučaju nije obaviješten.

“Kako sam obaviješten, u Danilovgradu nema vjernika Jehovinih svjedoka. Ako on (vođa skupa Jehovinih svjedoka) dolazi da tamo vrši propagandu, prozelitizam, onda... koliko sam čuo, nijesu nasilno, samo su pjevali neku pjesmu... ja ću da ispitam taj slučaj”, kazao je on.

Dodao je i to da su Jehovini svjedoci navalentni, kao i da imaju propangadistički duh i da se svuda “događalo nešto slično zbog njihovog fanatizma”.

Bonus video: