Svečanom litijom završeni „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ u Nikšiću

Za vrijeme litije nošeni su barjaci, krstovi, a djeca, članovi kulturno-umjetničkog društva u narodnim nošnjama nosili su ikone.
233 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 18:26h

„Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija koja je trajala deset dana, završeni su danas, na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Svečanu litiju koja je počela u 18 časova, kada su hiljade ljudi krenule ispred Saborne crkve, predvodio je vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki sa brojnim sveštenstvom.

Među gostima bili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop srednje-zapadno američki Longin, vladika zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop dioklijski i iguman ostroški Jovan.

Od Saborne crkve povorka je krenula ulicama grada gdje su bile hiljade onih koji već 15 godina prisustvuju litiji u čast Svetog Vasilija Ostroškog.

Ulicama Nikšića pronijet je jastuk Svetog Vasilija, relikvija nikšićkog hrama, a nakon jednoipočasovnog prolaska glavnim gradskim ulicama i čitanja Jevanđelja i crkvenog pojanja, litija je završena.

Za vrijeme litije nošeni su barjaci, krstovi, a djeca, članovi kulturno-umjetničkog društva u narodnim nošnjama i brojno sveštenstvo nosili su ikone.

Za vrijeme litije ulice su bile zatvorena a pored Nikšićana, bili su i vjernici iz ostalih krajeva Crne Gore i šire.

Prva litija u kojoj su nošene mošti Svetog Vasilija bila je 1996. godine a kao razlog njenog organizovanja je bila veoma složena situacija koja je u to vrijeme vladala u Nikšiću, zbog brojnih ubistava i samoubistva koja su se dogodila.

Galerija

Bonus video: