Kazna 200 eura za nepoštovanje zakona o upotrebi duvana i droge

Predlagač i članovi odbora bili su saglasni sa tim amandmanom, pa je on postao sastavni tekst predloga zakona
67 pregleda 0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.05.2011. 13:28h

Ministarstvo zdravlja je podržalo uvođenje strožijih kazni za nepoštovanje odrebi Prijedloga zakona o sprečavanju zloupotreba droga, pa je sada, umjesto 30 eura, minimalna kazna povećana na 200.

Takav prijedlog je Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, predočio poslanik PzP-a Koča Pavlović.

Predlagač i članovi odbora bili su saglasni sa tim amandmanom, pa je on postao sastavni tekst predloga zakona.

Prihvaćen je i njegov prijedlog da se i promet droge eksplicitno navede u popisu zloupotreba sa drogama.

"Roditelji, usvojitelji, staratelji, vaspitači, zdravstveni radnici, radnici u socijalnim službama, poslodavci, i drugi, dužni su i odgovorni da preduzmu mjere za prevenciju i suzbijanje zloupotreba droga kod djece i omladine", rekla je Nataša Vuković

Takođe, i SNP je predložila dopune zakona o zloupotrebi droga.

"Roditelji, usvojitelji, staratelji, vaspitači, zdravstveni radnici, radnici u socijalnim službama, poslodavci, i drugi, dužni su i odgovorni da preduzmu mjere za prevenciju i suzbijanje zloupotreba droga kod djece i omladine", rekla je Nataša Vuković, i njen predlog je podržala Savović.

Vuković je predložila i obavezu svih aktera u društvu da obavijeste policiju ako primijete zloupotrebe droga, koja je takođe prihvaćena, pa je postala dio predloga zakona.

U prijedlogu izmijenjenog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizdova biće uvedena i zabrana sponzorisanja radio i TV programa od strane duvanske industrije, koju je predložila poslanica Branka Tanasijević.

Na sjednici skupštinskog Odobra za zdravstvo, rad i socijalno staranje podržan je i amandman Tanasijevićeve kojim je tražila da se, osim u ustanovma za mentalno oboljele, prostorije za pušače omoguće i u ustanovama za smještaj starih lica.

"Sprema se nešto što je rigorozno iz EU, tako da će i onaj zakon morati biti oštriji", rekao je on.

Bajramspahić je kazala da iskustva zemalja u kojima je zaživjela takva zabrana govore da ugostiteljski sektor trpi velike gubitke.

"Prijedlog je neprihvatljiv, jer je suprotan konceptu zakona, čija je namjera da zaštiti maloljetnike i zaposlene", kazala je pomoćnica ministra.

Predloženim izmjenama zakona, potpuno se zabranjuje upotreba cigareta na javnim i u zatvorenim prostorima.

Poslanik DPS-a Zoran Srzentić je dodao da Svjetska zdravstvena organizacija planira da 2012. godine potpuno zabrani pušenje na zatvorenim mjestima, čak i na ulici, na teriteroji Evropske unije.

"Sprema se nešto što je rigorozno iz EU, tako da će i onaj zakon morati biti oštriji", rekao je on.

Bajramspahić je dodala da je lakše zabraniti proizvodnju duvana, a ne njegovu upotrebu.

Bonus video: