Rad vajara sa Žabljaka krasiće Nacionalni ski muzej kraljevine Norveške

Lik Henrika Angela na skijama predstavlja zvanični logo Skijaškog saveza Crne Gore.
496 pregleda 0 komentar(a)
Henrih Angel rad, Foto: Obrad Pješivac
Henrih Angel rad, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 11.05.2011. 12:45h

Rad akademskog vajara iz Žabljaka Mića Blagojevića koji je u drvetu izvajao lik Henrika Angela, od kraja maja maja krasiće Nacionalni ski muzeju kraljevine Norveške, najstariji muzeju te vrste u svijetu.

Henrih Anghel je bio kapetan vojske kraljevine Norveške koji je krajem 19. vijeka na zahtjev knjaza Nikole Petrovića došao na Cetinje kako bi perjanike i momke iz prijestonice učio vještinama skijanja.

Donio je i skije i to se smatra početkom skijanja u Crnoj Gori. Sjećajući se njegovih zasluga na Žabljaku je tokom marta održan prvi ski festival koji nosi njegovo ime.

Lik Henrika Angela na skijama predstavlja zvanični logo Skijaškog saveza Crne Gore. Crnogorskom narodnom nošnja u kojoj na slici skija darovao je knjaz Nikola a slika, nastala 1895. godine, djelo je poznatog norveškog slikara Andreasa Bloha.

Ojstein Aasaren, direktor Norveške šumarske grupe koja je organizovala festival na Žabljaku vidio je znamenja Skijaškog saveza sa likom Henrika Angela i poželio da upozna Mića Blagojevića koji je autora medalja, plaketa i diploma.

"Grupa Norvežana tražila je tom prilikom da izvajam lik Henrika Angela prema Blohovoj slici čiji se original nalazi u muzeju u Oslu. Ja sam to za mjesec dana izvajao u crnom orahu u dimenziji 30X50 santimetara nastojeći da što vjernije, u okviru vajarskih mogućnosti, na reljef prenesem ono što je na slici. Pritom sam se služio znanjima iz medaljarstva i sitne plastike što mi je bila specijalnost tokom akademskih studija u Marseju", kaže Blagojević i dodao da je tokom razgovora sa Norvežanima otvorena mogućnost da se iz originala uradi nekoliko odlivaka u bronzi.

Bonus video: