LGBT Forum Progres: Omogućiti operacije promjene pola

Od Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranja traži da inicira izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako bi se obezbijedila ta mogućnost
0 komentar(a)
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
LGBT, Foto: Www.shutterstock.com
Ažurirano: 11.05.2011. 11:34h

"LGBT forum "Progres" zahtijeva da se i u Crnoj Gori omogući operacija promjene pola", piše u pismu upućenom skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Ta NVO od Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranja traži da inicira izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako bi se obezbijedila ta mogućnost.

Predsjednica Branka Tanasijević je objasnila da su u planu izmjene tog zakona, pa će ubrzo članovi tog Odbora imati mogućnost da razmotre tu inicijativu.

Kako piše u pismu, Fond za zdravstveno osiguranje ne omogućava pokrivanje troškova za te intervencije, ali naglašavaju da to nije preveliki teret za budžet zdravstva. Prema njihovim podacima, u posljednjih 15 godina samo je pet osoba iz Crne Gore promijenilo pol.

"Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope poziva države članice da osiguraju dostupnost tretmana promjene pola i jednak tretman transrodnih osoba u sistemu zdravstvene zaštite", piše u dopisu.

Proces promjene pola, kazali su, uključuje i psihoterapija i hormonske tretmane i operaciju.

Bonus video: