bega pressu 880.000

Vlada uplatila 5 miliona eura pomoći elektronskim medijima

Ukupna opredijeljena pomoć emiterima biće realizovana nakon uplate još dvije tranše, u narednoj i 2013. godini,, saopštili su iz ministarstva finasija
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2011. 12:59h

Ministarstvo finansija uplatilo je pet miliona eura predviđenih kao pomoć emiterima, odnosno elektronskim medijima za ovu godinu.

Novac je uplaćen na račune Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Radio-difuznog centra, kao pomoć medijima, saopšteno je agenciji Mina-business iz Ministarstva finansija.

Uplaćena pomoć je, kako se navodi, u skladu sa Zakonom o budžetu, kojim je predviđeno da Vlada u ovoj godini preuzme poreske i neporeske obaveze u iznosu do pet miliona eura, u skladu sa odlukama Komisije za državnu pomoć.

“Ukupna opredijeljena pomoć emiterima biće realizovana nakon uplate još dvije tranše, u narednoj i 2013. godini, koje će biti planirane godišnjim budžetima” objasnili su iz Ministarstva.

Bega pressu 880.000 eura

Kompanija Bega press i izdavači-učesnici aplikacije za dodjelu državne pomoći će, kako je ranije saopšteno iz Ministarstva ekonomije, koristiti novac za zamjenu neefikasnih mehanizama distribucije i tehnološkog restrukturiranja zbog efikasnije kontrole plasmana i izloženosti artikala na tržištu.

Vlada je Bega pressu ranije odobrila pomoć od 880 hiljada eura iz državnog budžeta, koju će kompanija i izdavači - Pobjeda, Jumedia mont, Dejli /Daily/ press i Monitor koristiti i za otklanjanje nepravilnosti u distribuciji štampe.

Bega press, čiji su osnivači Tinka Đuranović i Vladimir Vujošević, u trenutku uvođenja stečaja, 21. novembra 2009, dugovao je povjeriocima oko tri miliona eura

"Vlada je opredijelila novac za pomoć crnogorskim štampanim i elektronskim medijima. Štampani mediji dobiće državnu pomoć, a elektronskim medijima biće otpisani dugovi prema Radio-difuznom centru za korišćenje usluga tokom 2009. i prošle godinu", naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Oni su objasnili da svako preduzeće, na osnovu Zakona o državnoj pomoći, može da se obrati za pomoć, u skladu sa Uredbom o bližim kriterijumima, uslovima i načinu dodjele državne pomoći, koja je usaglašena sa direktivama Evropske unije (EU).

Bega press, čiji su osnivači Tinka Đuranović i Vladimir Vujošević, u trenutku uvođenja stečaja, 21. novembra 2009, dugovao je povjeriocima oko tri miliona eura. Stečaj je uveden na zahtjev vlasnika Bega pressa, jer kompanija nije bila u stanju da povjeriocima isplaćuju dospjele obaveze. Stečaj je uslijedio nakon što je dio povjerilaca pokušao da prinudnom naplatom, preko izvršnog odjeljenja Privrednog suda, realizuje potraživanja.

Prema dokumentaciji dostavljenoj Sudu, u prvoj polovini novembra 2009. godine, Đuranović je navela da njena kompanija ima između 100 i 200 povjerilaca, a da se dugovi kreću od milion do deset miliona eura.

Bega press kompanijama Dejli press, Jumedia mont i Pobjeda duguje blizu milion eura, dok je približno isti iznos duga prema izdavačima iz Srbije i Hrvatske.

Prema dokumentaciji dostavljenoj Sudu, Bega press nema nepokretne imovine, a cjelokupna je procijenjena na nešto manje od pola miliona EUR, iako Đuranović tvrdi da njena firma posjeduje imovinu vrijednu od 500 hiljada do milion eura.

Bega press je u trenutku uvođenja stečaja imao i blizu milion eura kreditnog zaduženja kod banaka. Kompanija je poslovnu 2008. godinu, prema finansijskim izvještajima, završila sa gubitkom od oko 620 hiljada eura.

Galerija

Preporučujemo za Vas