Amfilohije uputio Vaskršnju čestitku: Pobjeda života nad smrću daje smisao ljudskom životu

Prema njegovim riječima, samo riječju Božijom zakvašen hljeb i hrana, to jest zemaljski život, dobijaju istinski smisao i značenje
9 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 06.04.2018. 12:18h

Hrišćani danas i zauvijek pjevaju pjesmu pobjede života nad smrću, koja predstavlja jedinu istinsku čovjekovu pobjedu i daje smisao sveukupnom ljudskom životu, djelanju, rađanju i postojanju, saopštio je arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

On je u Vaskršnjoj poruci kazao da je Hristos vaskrsnuo iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao.

“Pobjeda nad smrću predstavlja jedinu istinsku pobjedu čovjekovu. Sve druge pobjede i čovjekovi uspjesi na zemlji, ako se ne završavaju tom pobjedom – ništa ne predstavljaju. Samo pobjeda nad smrću daje smisao sveukupnom ljudskom životu i djelanju, čovjekovom rađanju i postojanju”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da nije ni malo slučajno što savremena psihijatrija smatra da je najopasnija bolest ovoga vremena – bolest gubljenja smisla života.

“To je bolest koja rađa bezbroj drugih bolesti. A gubljenje smisla života upravo se rađa iz prihvatanja smrti kao jedine konačne realnosti čovjeka i svijeta. Sve filosofije i ideologije, bez obzira kako umne i duboke izgledale, koje prihvataju smrt kao konačnu realnost, u suštini predstavljaju obmanu i laž upravo time što obogotvoruju smrt, prolaznost i ništavilo”, rekao je Amfilohije.

On je naveo da su sve one sadržane u onom prvom demonskom iskušenju Hristovom na Gori kušanja, kada mu je kušač rekao da ukoliko je sin Božiji, kamenje postanu hljebovi.

“Svaki čovjek na zemlji rođeni stoji pred tim iskušenjem. Savremeni čovjek stoji pred tim iskušenjem možda više nego li bilo koja generacija do našeg vremena, a sve zato što se vraća dohrišćanskoj ideji smisla života koja glasi - Hljeba i igara, zaboravljajući vječnu istinu, sadržanu u Hristovom odgovoru na demonovo kušanje da ne živi čovjek samo o hljebu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božijih”, kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, samo riječju Božijom zakvašen hljeb i hrana, to jest zemaljski život, dobijaju istinski smisao i značenje.

“Zato nam Hristos i poručuje da ko njegovu riječ sluša i vjeruje onome koji ga je poslao ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život”, dodao je Amfilohije.

On je kazao da tvorevina i čovjek nijesu stvoreni za smrt, nego za besmrtnost i vječni život.

“Grijeh kao otuđenje od Boga, davaoca vječne svjetlosti i života, čini nas smrtnim i prolaznim. Zato se molimo Hristu da iscijeli rane duše naše i da nas osvešta, kako bi bili učesnici u njegovoj božanskoj večeri tajnoj”, rekao je Amfilohije.

On je pozvao na molitvu Gospodu, u cilju prosvećenja i spasenja, kako bi postali dom njegov, kroz pričešće svetim tajnama, imajući njega dobrotvora – u sebi živa, sa ocem i duhom svetim.

“Tako nam se otkriva neizreciva tajna da je Bog ljubav. U tome je ljubav, ne što mi zavoljesmo Boga, nego što on zavolje nas i posla sina svoga jedinorodnoga. Kad je Bog tako zavolio nas i mi smo dužni ljubiti jedni druge. Ako ljubimo jedni druge, Bog u nama prebiva i ljubav je njegova savršena u nama”, naveo je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, sve je to plod Hristovog vaskrsenja i njegovog žrtvovanja, kao jagnjeta, za život svijeta, koji žednima daje da piju ”sa izvora vode žive”, sa ”rijeke vode života”, oko koje je zasađeno drvo života i ”koja izvire od prijestola Božijeg i jagnjetovog".

"Jedina knjiga u kojoj je sve zapisano u vječnosti jeste Jagnjetova knjiga života. Zato se poklonimo jagnjetu Božijem u kome su spas, vječna pravda, istina i ljubav i cjelujmo jedni druge i pozdravimo sva Božja stvorenja pozdravom besmrtnosti: Vaistinu Hristos voskrese”, zaključio je Amfilohije.

Bonus video: