Sve popularnijim "brodom” momci plove samo do Hitne

Novi vid opuštanja: ljekari, naročito vikendom, zbrinjavaju veliki broj mladih koji miješaju alkohol i energetska pića
389 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2011. 19:49h

Da bi podigli adrenalin i postigli dobro raspoloženje mladi danas sve češće pribjegavaju miješanju alkohola sa energetskim pićima, bogatim kofeinom, što može imati ozbiljine posljedice po njihovo zdravlje.

Zbog toga, kako upozoravaju ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, u danima vikenda kada se najčešće izlazi, zbog te opasne prakse pojedinih mladih ljudi, oni imaju pune ruke posla.

Bez obzira i na upozorenja istaknuta na takvim napicima, kombinovanje sa alkoholom je sve popularnije jer izaziva osećaj trezvenosti, ili jednostavnije:

"Alkohol spušta, a "red bul" podiže", kako kažu pojedini mladići.

"Moje društvo i ja najčešće naručujemo kombinaciju “red bula” i votke, popularni "brod". Mada vodim računa da ne pretjeram, svakako da u toj kombinaciji ima draži, s obzirom da piće postaje sladunjavo i pitko i mnogo sporije opija od same votke", ispričao je "Vijestima" svoje iskustvo 19-godišnji J.S.

Navodeći da je takav način opuštanja sa društvom u podgoričkim kafićima veoma popularan, on ne krije da se ponekada pretjera, te je neophodna pomoć ljekara.

"Tako je nedavno, nakon privatne žurke, jednom od mojih drugova poslije nekoliko popijenih kombinovanih pića iznenada pozlilo i jednostavno je pao. Pokušali smo umivanjem hladnom vodom da ga povratimo, te kako nije uspjelo pozvali smo hitnu, a potom i obavijestili njegove roditelje gdje da dođu po njega", ispričao je mladić.

Miješanje koja može ugroziti život

Energetski napici, kako upozorava doktor, sadrže stimulanse koji maskiraju osjećaj pijanstva, te osobe ne primjećuju koliko su alkohola zaiste popile i mogu unijeti znatno veću količinu, a uz to dejstvo pića na organizam je brže.

"U posljednje vrijeme znatno češće se dešava da tokom mjeseca zbrinemo po nekoliko mladih osoba ugroženog zdravstvenog stanja nakon konzumiranja energetskih napitaka sa alkoholom" kazao je dr Bajagić.

Pijane mladiće, najčešće stare između 18 i 25 godina, kako doktor navodi, u kasnim večernjim satima obično dovode prijatelji.

"Kako oni uglavnom pričaju nerazgovjetno ili nijesu u prilici da govore, prvenstveno od njihove pratnje saznamo da li su alkohol kombinovali sa energetskim pićima, te obavimo detaljan pregled i ukažemo im pomoć", kazao je dr Bajagić, dodajući da ih većinom potom kući odvode uplašeni roditelji, koji u međuvremenu budu obaviješteni o njihovom zdravstvenom stanju.

Energetski napici, kako upozorava doktor, sadrže stimulanse koji maskiraju osjećaj pijanstva, te osobe ne primjećuju koliko su alkohola zaiste popile i mogu unijeti znatno veću količinu, a uz to dejstvo pića na organizam je brže.

"Osim toga, kofein kojeg ima mnogo u energetskom piću dovodi do stimulacije rada srca, povećanja krvnog pritiska, izlučivanja vode iz organizma i njegove dehidracije. U najgorim slučajevima može dovesti do kolapsa organizma, a kod osoba sa kardiovaskularnim problemima takve kombinacije mogu direktno ugroziti njihov život", upozorava dr Bajagić.

Lažan osjećaj dobrog stanja

On je dodao da kako su kofein iz energetskog pića i alkohol diuretici, te da stimulišu oslobađanje vode iz organizma i da mogu dovesti i do dehidratacije, koja sprečava da organizam metaboliše akohol, pa je toksično dejstvo alkohola na organizam povećano i traje duže.

Da je riječ o napicima koje ne treba često piti, svjesni su i proizvođači. Na deklaracijama tih proizvoda istaknuto je da se ne preporučuju mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama...

"Uz to, nakon što stimulirajući efekat energetskog napitka prestane, dejstvo alkohola naglo dolazi do izražaja sa svojim posljedicama - vrtoglavicom, povraćanjem, pospanošću.

Dr Bajagić napominje da za stimulativnim dejstvom energetskih napitaka posežu i radno aktivne osobe, koje se time služe da bi otklonili umor i povećali koncentraciju.

"Zbog malaksalosti ili ubrzanog rada srca obraćaju nam se pacijenti, nakon što su konzumirali više energetskih napitaka, a nakon njih i kafu, kako bi imali dovoljno koncentracije za obavljanje brojnih dnevnih obaveza. To su uglavno simptomi slični onima kod kardiovaskularnih bolesnika, te najčešće tek kada se pokaže da je EKG nalaz dobar, priznaju šta su pili", kazao je dr Bajagić.

On je objasnio da kofein iz energetskog napitka uz dodatni koji se nalazi u kafi dovodi do ubrzanog rada srca, a pošto kofein stimuliše oslobađanje vode iz organizma te osobe često i kolabiraju.

Na kraju, dr Bajagić je apelovao na mlade ljude, posebno na roditelje, da strogo povedu računa o tome šta njihova djeca konzumiraju tokom noćnih izlazaka i upozore ih u kojoj mjeri je time ugroženo njihovo zdravlje.

Da je riječ o napicima koje ne treba često piti, svjesni su i proizvođači. Na deklaracijama tih proizvoda istaknuto je da se ne preporučuju mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama, osobama sa srčanim tegobama i osobama preosjetljivim na kofein, te da su dnevno dozvoljena maksimalno dva napitaka, ali nikako uz alkohol.

Mitrić: Čaša u ruci od srednje škole

Psihijatar Borislav Mitrić upozorava da je alkoholizam vodeća među bolestima zavisnosti u Crnoj Gori, iako se liječenju od narkotika posvećuje znatno više pažnje.

"Sve je više srednjoškolaca koji imaju problem sa alkoholizmom. Nažalost, primjetno je da mladi ljudi veoma rano, pri kraju osnovne i početkom srednje škole počinju koristiti alkohol, a porazno je i to što sve više žena poseže za opijanjem", navodi Mitrić.

Veliki problem, kako on navodi je što većina osoba ne priznaje da ima taj problem i ne želi da se liječi, te da roditelji oboljelih najčešće posljednji saznaju o problemima svoje djece. Psihijatar je naveo da alkoholizam dovodi do brojnih psihičkih problema i socijalnog razora ličnosti i porodice.

Galerija

Bonus video: