Bar učestvuje u 3 projekta prekogranične saradnje, maslinarima najviše novca

Obavezno učešće Opštine u projektima je 15 odsto novca koji dobija kao partner.
0 komentar(a)
bar, Foto: Travelpod.com
bar, Foto: Travelpod.com
Ažurirano: 06.05.2011. 17:16h

Opština Bar od aprila kao partner sprovodi tri projekta prekogranične saradnje, vrijedna osam miliona eura, koje EU finansira iz IPA fondova.

Prvi projekat, kako je kazala koordinatorka opštinskog tima za pripremu i realizaciju IPA projekata Sanja Stanišić, savjetnica predsjednika Opštine za međunarodnu saradnju i odnose sa javnošću, je “Tradicionalno maslinarstvo kao dio turističke prekogranične ponude”, vrijedan 479.377 eura, u prekograničnoj saradnji sa Hrvatskom, gdje je vodeći partner holandski SNV - kancelarija u Podgorici.

U Bar ide 60 odsto od 249.270 eura za crnogorski dio - za nekoliko obuka i studijskih putovanja maslinara, izgradnju nadstrešnice na pijaci u Starom Baru i dogradnju izložbenog dijela „Kuće maslina“ u Starom Baru. Projekat treba da se završi u decembru 2013.

Drugi projekat je, kazala je ona, vrijedan 1,6 miliona eura i traje dvije godine. To je „BWS“– izgradnja održivog sistema u upravljanju otpadom u okviru Jadranskog programa prekogranične saradnje, gdje je vodeći partner Opština Bušat iz Albanije.

Baru ide 241.000 eura - za nabavku jedne „bubnjare“, 150 kontejnera, obuku zaposlenih i međusobne posjete partnera.

“Vodeći partner u trećem programu, MARIE, je Ministarstvo životne sredine i stanovanja Katalonije, a od budžetskih 6.059 miliona eura Bar dobija 145.000 eura za izradu trogodišnjeg programa i dvogodišnjeg plana energetske efikasnosti.

Time smo možda i prva naša Opština koja je ispoštovala odredbe novog Zakona o energetskoj efikasnosti u propisanom roku”, kazala je Stanišić.

IPA projekti su, dodala je, od velikog značaja za opštinu Bar jer su prvi korak u korišćenju sredstava iz EU i najbolja praksa za pripremu projektnih predloga i povlačenje mnogo većih sredstava iz strukturnih fondova koja će nam biti na raspolaganju kada Crna Gora postane član EU.

Ona navodi da je obavezno učešće Opštine u projektima 15 odsto novca koji dobija kao partner. Svi radnici Opštine uključeni u realizaciju bez naknade, a procenat njihove plate koji odgovara angažovanju u projektu u radnim satima računat je kao učešće Opštine.

Bonus video: